Με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές κάρτες ή με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του αγοραστή θα πρέπει να γίνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλες οι συναλλαγές η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το μέτρο επιστρατεύεται σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω του απλούστερου κόλπου της μη έκδοσης αποδείξεων, καθώς το πέρασμα της συναλλαγής από τις τράπεζες εκτιμάται πως θα κλείσει αυτή τη διέξοδο.

Η καθιέρωση ορίου πάνω από το οποίο δεν επιτρέπεται η πληρωμή με χρήμα σε φυσική μορφή έγινε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2010. Τότε το όριο είχε τεθεί σε 1.500 ευρώ με έναρξη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η διάταξη έμεινε χωρίς εφαρμογή και τον Απρίλιο του 2011, με υπουργική απόφαση, το όριο επαναπροσδιορίστηκε στα 3.000 ευρώ. Το όριο των 1.500 ευρώ άρχισε να ισχύει από τις αρχές του 2012.

Τώρα, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναμόρφωσης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων –απόπειρα που επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά καθώς και στο παρελθόν το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο, αλλά δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή- το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να περάσει διάταξη με την οποία το όριο συναλλαγών με χρήμα σε φυσική μορφή θα περιοριστεί στα 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η διάταξη θα προβλέπει ότι φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 5000 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα εξοφλούνται αποκλειστικά:

• Μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών / λήπτη των υπηρεσιών ή

• Μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή

• Με επιταγές

Αξίζει να σημειωθεί, ότι προκειμένου να περιοριστεί το ενδεχόμενο μια συναλλαγή να σπάει σε δόσεις για να αποφευχθεί η πληρωμή μέσω τραπέζης, ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι: «προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές που αφορούν συναλλαγές ύψους 1.500 ευρώ σήμερα (ή των 500 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2013) εμπίπτουν στις υποχρεώσεις του ειδικού τρόπου εξόφλησης, ανεξαρτήτως του ποσού εκάστης τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής». Δηλαδή, ο ειδικός τρόπος εξόφλησης καθορίζεται από το ύψος της συναλλαγής και όχι από τον τρόπο διακανονισμού της είσπραξης.

Πηγή: tanea
 
Top