Τις βασικές αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε απόψε...
κατά την συνάντηση του με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, σε αίθουσα της «Αχαΐα Κλάους στην Πάτρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που έχει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας ο κ. Φούχτελ ως εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας, ο Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στη διαχρονική της υστέρηση με όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην ύπαρξη ισχυρού πρωτογενούς τομέα, στη σημασία της ως πύλης εισόδου-εξόδου προς την Ευρώπη, στη θέση της στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στις δυνατότητές της λόγω της ύπαρξης σημαντικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Νωρίτερα, παρουσίασε συνοπτικά το αναπτυξιακό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερη αναφορά σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επικείμενη έναρξη των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια, στο ώριμο, καθώς το χαρακτήρισε έργο της κατασκευής Αυτοκινητοδρομίου και σε μια σειρά από αναπτυξιακές δυνατότητες, σε μια Περιφέρεια που, καθώς υπογράμμισε, «βρίσκεται σε αναζήτηση της παραγωγικής της ανασυγκρότησης», ενώ αναφορά έκανε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων όπως και στο μεταναστευτικό το οποίο χαρακτήρισε πρόβλημα με ευρωπαϊκή αναφορά και διάσταση.
Ειδικότερα, ιδιαίτερη έμφαση στη εισήγησή του έδωσε ο Περιφερειάρχης σε ορισμένες μείζονες εκκρεμότητες τις οποίες έθεσε ως εξής:
- «Πρόκειται για τους δύο ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους, την Ολυμπία και την Ιόνια οδό. Τα έργα ξεκίνησαν αλλά η κρίση κατέστησε τα εργοτάξια ανενεργά και άφησε τα έργα ημιτελή. Για εμάς, η επανέναρξη των εργασιών και η προοπτική της ολοκλήρωσης των δύο αυτοκινητοδρόμων, αποτελεί άμεσο στόχο».
- «Επίσης πρέπει να αναφερθώ και σε μια ακόμα εκκρεμότητα. Στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει η μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων που αποτελεί το σύμβολο του Ολοκαυτώματος. Η ύπαρξη και μόνο των Καλαβρύτων, κρατάει πάντα ζωντανό τη ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ζήτημα που οφείλει να πάψει να υφίσταται ως εκκρεμότητα προκειμένου να καταλήξει σε μια δίκαιη ρύθμιση».
- «Εξίσου σημαντικό είναι το βάρος της λαθρομετανάστευσης. Χιλιάδες απόκληροι συνωθούνται στο λιμάνι της Πάτρας αναζητώντας διέξοδο προς την Ευρώπη και προς τη Γερμανία. Το πρόβλημα μας ξεπερνά, οι μετανάστες ζουν με όρους ανθρωπιστικής κρίσης και οι πολίτες υποφέρουν με την κοινωνική συνοχή να απειλείται σοβαρά».
Ταυτόχρονα ο Απόστολος Κατσιφάρας προχώρησε σε μια γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης τονίζοντας:
«Ξέρετε όλοι ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη μια πρωτοφανούς δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Τα αίτια αυτής της κρίσης έχουν διεθνή χαρακτήρα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνδέονται με σοβαρά ελαττώματα στην αρχιτεκτονική του ευρώ αλλά και με τα σοβαρά ελλείμματα στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ασφαλώς υπάρχουν και οι δικές μας ευθύνες, αλλά ανεξάρτητα από την διάγνωση για τις αιτίες του προβλήματος, ένα είναι το βέβαιο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά ύφεση που απειλεί όχι μόνο τις αναπτυξιακές μας προοπτικές αλλά και την ίδια την κοινωνική μας συνοχή, ακόμα και τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις.
Προσωπικά ανήκω σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι η απάντηση στην βαθιά ύφεση μπορεί να προκύψει από την μονομερή εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών πολιτικών που απλώς μειώνουν τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών και ωθούν την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση.
Ταυτόχρονα οφείλω να σας ενημερώσω ότι, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, έτσι και οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια βαριές θυσίες προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και να υπάρξει η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας που αποτελεί τη βασική προτεραιότητα και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο ανεξάρτητα από τις δικές μας συζητήσεις, ανεξάρτητα από τη δική σας ευπρόσδεκτη συμβολή, οφείλω να μεταφέρω ένα κοινό αίσθημα που το συναντώ καθημερινά ανάμεσα στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Είναι ο φόβος για το αύριο, το άγχος και η ανασφάλεια που γεννά στους ανθρώπους η ολοένα εντεινόμενη βαθιά ύφεση.
Αυτά τα αισθήματα μερικές φορές γίνονται ανεξέλεγκτα αφού όλο και περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ζήσουν ή ζουν στο όριο της φτώχειας».
Και ο Περιφερειάρχης κατέληξε:
«Από το φημισμένο επίπεδο οργάνωσης και αποτελεσματικότητας που έχετε επιτύχει στους δημόσιους θεσμούς σας επιθυμούμε να αντλήσουμε εμπειρίες και καλές πρακτικές.
Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας κάνει σε εμάς τα πρώτα του βήματα και μάλιστα σε συνθήκες οξείας κρίσης, είναι προφανές ότι οι δικές σας εμπειρίες και πρακτικές μπορούν να μας ωφελήσουν σημαντικά».