Μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός, ο Γιάννης Αλαφούζος προσπαθεί να βρει λύση...

και με το μεγαλύτερο θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί τον σύλλογο του τριφυλλιού τα τελευταία χρόνια, το γηπεδικό.

Η παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη στα ιδρυτικά μέλη της Παναθηναϊκής συμμαχίας είχε προϊδεάσει κατά κάποιον τρόπο τους υποψιασμένους ότι ο Γιάννης Αλαφούζος για το θέμα του Βοτανικού, έχει ακριβώς αντίθετη άποψη από αυτούς που το βλέπουν σαν "ωρολογιακή βόμβα", είτε το χρησιμοποιούν για δικούς του σκοπούς κάπως έτσι.

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται και τώρα με την δημοσιοποίηση των επαφών που κάνει ο ιδρυτής της Παναθηναϊκής Συμμαχίας με τον Δήμαρχο Αθηναίων σε συνδυασμό με την πρόθεση που ανοικτά εκφράζει για να γίνει το γήπεδο στον Βοτανικό. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αποτελεί θέμα συζήτησης και δικαίως πάρα πολλοί αναρωτιούνται που θα βρεθούν λεφτά για να φτιάξει ο Παναθηναϊκός το γήπεδο.

Προφανώς και η καταχρεωμένη ΠΑΕ δεν έχει αυτή την δυνατότητα πια. Το σχέδιο όμως προβλέπει να ισχύσει η αρχική συμφωνία για την διπλή ανάπλαση που έλεγε ότι ο Δήμος θα είναι ο κατασκευαστής του γηπέδου και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ενοικιαστής. Και για αυτούς που επίσης λογικά υποστηρίζουν ότι ούτε ο δήμος έχει λεφτά, η λύση υπάρχει με την παραχώρηση του έργου σε κάποιον ιδιώτη με την απαραίτητη υποχρέωση ότι το γήπεδο θα χρησιμοποιείται από τον Παναθηναϊκό. Ο ιδιώτης που θα επενδύσει 50-60 εκ. ευρώ θα μπορεί να κάνει απόσβεση από το ενοίκιο των "πράσινων" που υπολογίζεται στα 2-2.5 εκ. ευρώ τον χρόνο και από άλλες εκδηλώσεις (συναυλίες, συνέδρια) που θα κάνει εκεί.

Επίσης για όσους προβλέπουν βιαστικά ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα βολευθεί να πληρώνει πάλι ενοίκιο και μάλιστα υψηλότερο από το ΟΑΚΑ, ο υπολογισμός αυτός είναι "μπακαλίστικος" και λανθασμένος γιατί στο νέο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός θα πολλαπλασιάσει τα έσοδα του από τα εισιτήρια, διαρκείας ή απλά.

Το θέμα της διπλής ανάπλασης βέβαια βρίσκεται αυτή την στιγμή σε κρίσιμο σταυροδρόμι αφού εκτός της ΠΑΕ ενδιαφέρει και αποφασίζεται κυρίως από τον Ερασιτέχνη. Οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη προβάλουν μεγάλες αντιδράσεις ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει κίνδυνος να κατεδαφιστεί η Λεωφόρος πριν ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Αυτό εκτός του ότι ο δήμος μέσω του κ. Καμίνη διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει, είναι κάπως αυθαίρετο να λέγεται από την στιγμή που το προεδρικό διάταγμα το όποιο υπέγραψε το ΥΠΕΚΑ για να έχει ισχύ, πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν περάσει πρώτα το προεδρικό διάταγμα από τον έλεγχο του ΣΤΕ. Το οποίο με την σειρά του δεν μπορεί να εγκρίνει το προεδρικό διάταγμα αν δεν υπάρχουν μαζί με αυτό οι υπογεγραμμένες συμφωνίες των εμπλεκομένων, επομένως και του ερασιτέχνη. Οπότε μάλλον είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις, τουλάχιστον για την ώρα, από την στιγμή που ο ερασιτέχνης έχει την δυνατότητα να απαιτήσει στις συμφωνίες που θα γίνουν, να γίνει ξεκάθαρη η σειρά των διαδικασιών. Αν δεν το δεχθεί ο δήμος και το ΥΠΕΚΑ, τότε ο ερασιτέχνης δεν θα υπογράψει και το σχέδιο θα ναυαγήσει και μάλιστα χωρίς υπαιτιότητα του Παναθηναϊκου.

Επίσης ένα θέμα συζήτησης που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες και όλως τυχαίως από τότε που ο Αχιλλέας Μακρόπουλος εμφανίστηκε στο πλευρό του Ανδρέα Βγενόπουλου στις γενικές συνελεύσεις της ΠΑΕ, είναι το τι εγκαταστάσεις θα πάρει εκεί ο ερασιτέχνης και κάποιοι κάνουν λόγο για "κουτσουρεμένα" πράγματα.

Το ερώτημα είναι πως θεωρούνται "κουτσουρεμένες" εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ. και ένα κολυμβητήριο (που στην πολεοδομική ορολογία περιγράφεται σαν δεξαμενή) όταν στην προηγούμενη συμφωνία που είχε γίνει και ήταν όλοι ικανοποιημένοι (ακόμη και ο Βγενόπουλος που είχε σπεύσει να "επενδύσει" στο έργο 23 εκ.) ο ερασιτέχνης έπαιρνε 5.000 τ.μ. και χωρίς κολυμβητήριο.

Όσο για το κλειστό του μπάσκετ, έτσι κι αλλιώς από την αρχή είχε υπολογισθεί σαν έργο δεύτερης φάσης και αν το ήθελε η ΚΑΕ, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Γιαννακόπουλων να μην γίνει εκεί κλειστό και να χρησιμοποιεί η ομάδα το ΟΑΚΑ. Μήπως λοιπόν για κάποιον άλλο λόγο ο ερασιτέχνης θέτει τέτοια ζητήματα και αν είναι έτσι ποιος είναι ο λόγος;
Η επιμονή Αλαφούζου για να προχωρήσει το έργο στον Βοτανικό λογικά θα τρέξει πιο γρήγορα τις εξελίξεις οπότε σύντομα ο δήμος Αθηναίων που είναι και ο κύριος φορέας του έργου, θα πρέπει να καλέσει τον ερασιτέχνη για να γίνουν οι τελικές συμφωνίες και από εκεί θα κριθεί το μέλλον της διπλής ανάπλασης.

Και επειδή οι προτάσεις για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού είναι συγκεκριμένες από την στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι το γήπεδο στο ΟΑΚΑ είναι αντιποδοσφαιρικό και η Λεωφόρος είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί η χωρητικότητάς της, η άποψη να φτιάξει ο Παναθηναϊκός ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο πέριξ του ΟΑΚΑ, στην λεγόμενη "πράσινη Πολιτεία", επιφέρει ενα ερώτημα για όσους την προτείνουν. Αφού χρήματα δεν υπάρχουν για να φτιαχτεί το γήπεδο στον Βοτανικό, πως θα βρεθούν για να γίνει νέο γήπεδο στο ΟΑΚΑ;

Και αφού το γήπεδο στον Βοτανικό δεν βγαίνει επιχειρηματικά επειδή τα 7.000 τ.μ. είναι μικρές εμπορικές χρήσεις, πως θα βγει στο ΟΑΚΑ που δεν θα έχει καθόλου εμπορικές χρήσεις με δεδομένο ότι γύρω – γύρω υπάρχουν ήδη 2-3 τεράστια εμπορικά κέντρα.

πηγή: news247
 
Top