Μπορεί η κρίση να πλήττει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο η Ελλάδα και κυρίως οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι οι... μόνοι που «πληρώνουν το μάρμαρο» των μνημονίων που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι μισθοί ανά ώρα εργασίας αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ στο β' τρίμηνο του 2012 πλην της Ελλάδας.

Ακόμη και χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία δεν έχουν εμφανίσει σχεδόν καμία μισθολογική μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ Πορτογαλία και Ιρλανδία έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις, έπειτα από μικρού μεγέθους μειώσεις σε προηγούμενα τρίμηνα.

Στον αντίποδα, η χώρα μας συμπλήρωσε δύο χρόνια με συνεχείς μειώσεις στους μισθούς -παρότι μάλιστα οι Ελληνες εμφανίζονται ως οι πλέον εργατικοί- ενώ και το άμεσο μέλλον δεν διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο.


Ερευνα


Ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το β' εξάμηνο του 2012 σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας του ALBA δείχνει ότι μία στις τέσσερις εταιρείες έχει ήδη κάνει περικοπές στους μισθούς άνω του 20%, ενώ δύο στις πέντε προτίθενται να προβούν σε νέες μειώσεις.

Παράλληλα, μία στις δύο εταιρείες αναμένεται να προχωρήσει σε απολύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ακόμη ότι οι μισές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν ευέλικτες μορφές εργασίας πολύ πριν από το 2012.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 66,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση, ενώ μόλις το 0,7% δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δραματικά περισσότερο τον κλάδο των ΜΜΕ, τις Μεταφορές, το Εμπόριο και τον κλάδο της Εκπαίδευσης.

Καθολική


Αναφορικά με τις εταιρείες που έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις μισθών σημειώνεται ότι το 64,7% εξ αυτών το εφάρμοσαν σε όλο το προσωπικό, ενώ το 31,4% μείωσε τους μισθούς μεμονωμένων ομάδων.

Οι ομάδες εργαζομένων όπου έγιναν κυρίως περικοπές μισθών ήταν τα υψηλόβαθμα στελέχη και η διευθυντική ομάδα.

Το 25% των εταιρειών από αυτές που έκαναν μειώσεις μισθών έκαναν περικοπές άνω του 20%, το 43,8% μείωσε μισθούς κατά 10-20%, ενώ το 31,3% των εταιρειών έκοψε τις μισθολογικές δαπάνες έως 10%.

Πηγή: ethnos
 
Top