Για μια ακόμα φορά η χώρα εκτίθεται διεθνώς από τα πεπραγμένα και την αδράνεια των κυβερνήσεων της τελευταίας διετίας...
Η έκθεση της GRECO που έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές από τις 22 Ιουνίου 2012 και εστιάζεται στον τομέα πάταξης της διαφθοράς, στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, καταλογίζει στην Ελλάδα ότι δε συμμορφώθηκε στις 26 από τις 27 συστάσεις της.
Ανάμεσα σ' αυτές που δεν ελήφθησαν υπ' όψη είναι ότι:
Δεν καταργήθηκε τόσο η προθεσμία παραγραφής για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη ελληνικών κυβερνήσεων, που κατηγορούνται για διαφθορά, όσο και η νομική φόρμουλα που επιτρέπει την παύση της δίωξης πολιτικών για αδικήματα, με την αιτιολογία ότι η δίωξη αυτή ενδέχεται να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας(!).
Δεν θεσμοθετήθηκε το αδίκημα της διαφθοράς για δικαστές, κατηγόρους και μέλη εθνικών επιτροπών, ή ξένων συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τα οποία δεν υπάρχει καν ποινικοποίηση του αδικήματος της διαφθοράς.
Δεν διασφαλίστηκε νομικά, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων γενικότερα και όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους.
Και καταλήγει ότι "η αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, σε περιπτώσεις δίωξης και εκδίκασης εγκλημάτων διαφθοράς, οδηγεί σε μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για ατιμωρησία στην Ελλάδα, συνεπικουρούμενη από την ελλιπή οργάνωση των αρχών επιβολής του νόμου και την υπερβολική βραδύτητα της δικαιοσύνης".
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:
"Οι κατά καιρούς κυβερνητικές δικαιολογίες όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά αντίθετα μας εκθέτουν διεθνώς, σε μια εποχή που αρκετοί δεν κρύβουν τη χαρά τους για την εν γένει κατάσταση που επικρατεί εδώ. Η αδιάφθορη λειτουργία της Πολιτείας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πραγματική διέξοδο από την κρίση."