Στην συνεδρίαση της Σ.ΚΟ.Σ Α.Σ.Ε. που θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, θα συμμετέχει και η Π.Ε.Σ. Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε...
διεκδικώντας την καλύτερη δυνατή τιμή για την σταφίδα, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στo aigialeianews, ο πρόεδρος Θανάσης Σωτηρόπουλος.
«Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΣΚΟΣ και θα αποφασίσει για την τιμή προκαταβολής του παραγωγού. Σαν Παναιγιάλειος Ένωση θα προσπαθήσουμε να βάλουμε όλη την επιρροή μας ώστε η τιμή να είναι καλύτερη από τα περσυνά επίπεδα. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουμε την Παρασκευή και θα στηρίξουμε την όποια απόφαση πάρει η ΣΚΟΣ, σχετικά με την τιμή. Η πρόταση η δική μας, θα είναι να δοθεί μεγαλύτερη τιμή από πέρυσι, μέχρι το σημείο βέβαια που το επιτρέπει και η αγορά. Εμείς θα προσπαθήσουμε να γίνει ότι καλύτερο για τον παραγωγό της Αιγιάλειας αλλά και όλης της Ελλάδας. Η σοδειά η δικιά μας δεν μπορεί να επηρεάσει το σύνολο, γιατί οι παραγόμενες ποσότητες της σταφίδας παγκοσμίως είναι τεράστιες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή είναι η διαφορά της άσπρης από την μαύρη σταφίδα, η υπερπαραγωγή της Τουρκίας, που είναι η μεγάλη σταφιδοπαραγωγός χώρα σαν σουλτανίνα, και που συνέχεια οι τιμές της είναι πτωτικές».
Από την Ένωση στη συνεδρίαση θα είναι παρόντες τα τρία μέλη του Δ.Σ. της ΣΚΟΣ, ο κ. Σωτηρόπουλος, ο κ. Καρέλης και ο κ. Αναγνωστόπουλος ενώ θα παραβρίσκεται και ο διευθυντής Μίλτος Σταυρόπουλος, η πρόταση του οποίου θα έχει βαρύνουσα σημασία, όπως φυσικά της Παναιγιάλειας Ένωσης, η οποία να σημειωθεί ότι εξάγει σχεδόν το 60% της μαύρης σταφίδας.
Μειωμένη η φετινή παραγωγή - Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στην Αιγιάλεια
Όσον αφορά την παραγωγή της σταφίδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σωτηρόπουλου, αυτή είναι μειωμένη μέχρι και 35% σε σχέση με πέρυσι, ενώ την περιοχή της Αιγιάλειας επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγράψει σε τι επίπεδα κυμαίνεται.
«Η παραγωγή φέτος, κατά τη δική μου εκτίμηση, θα είναι 25-35% κάτω από πέρυσι. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Κάποια μικρή ποσότητα «χάθηκε» την άνοιξη, μετά από χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα που έγινε στα ορεινά και ειδικά στην περιοχή της Κρήνης και στα πολύ ορεινά της Κουνινάς. Μετά είχαμε τις βροχοπτώσεις στις αρχές του Ιουλίου και του Αυγούστου, που έκαναν ζημιά, αλλά και η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στην μείωση της παραγωγής. Στην Αιγιάλεια βρέθηκε την Τρίτη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, με τον επόπτη που μαζί με σύμβουλο της Ένωσης, επισκέφθηκαν κάποια ορεινά χωριά για να πάρουν μία εικόνα σχετικά με τη μείωση της παραγωγής. Αυτά έπρεπε όμως να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα, όταν οι σταφίδες ήταν ατρύγητες».
Πηγή: aigialeianews