Ένα εκατομμύριο ευρώ, ξοδεύει, σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOC το Νοσοκομείο του Πύργου για την … φύλαξη του...

προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση όχι μόνον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά όλων των πολιτών για την υπέρογκη αυτή δαπάνη σε μια περίοδο όπου έχουν περικοπεί κάθετα οι παροχές υγείας!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει – παραθέτοντας και τα αντίστοιχα στοιχεία- ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος, οι 13 σεκιουριτάδες που εργάζονται στην ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την φύλαξη, με βάση το ποσό του 1 εκ. ευρώ που διατίθενται θα έπρεπε να απολαμβάνουν μισθό…golden boy, και φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο μηνιαίος μισθός τους δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ!

Φυσιολογκή χαρακτηρίζει τη δαπάνη η διοικήτρια του νοσοκομείου Πύργου Ελένη Φιλιπποπούλου δηλώνοντας στο περιοδικό ότι «το ποσό που ξοδεύουμε είναι φυσιολο¬γικό και καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες φύλαξης που έχει το κτίριο. Παλιά είχαμε κλοπές αντικειμένων, ακόμη και λογισμικού μέσα από τα γραφεία των γιατρών. Κάποιοι ήρθαν πριν από καιρό και χτύπησαν γιατρό που είχε βάρδια. Υπάρχει και το πρόβλημα της παραβατικότητας των τσιγγάνων που μένουν κοντά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το κτίριο στην τύχη του». Ακόμα αναφέρει πως η προηγούμενη διοίκηση είχε προκηρύξει το διαγωνισμό και η παρούσα τον επικύρωσε.

«Το ποσό είναι υπέρογκο και προκαλεί αντιδράσεις και ερωτηματικά. Είναι περίεργο, την ώρα που κόβονται βασικές παροχές σε θέματα υγείας για λόγους οικονομίας, το νοσοκομείο μας να ξοδεύει μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο για φύλαξη δίνοντας εξωφρενικά ποσά σε εταιρίες security. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν ζητήματα σοβαρών ελλείψεων που παρατηρούνται σε είδη πρώτης ανάγκης και να πληρωθούν διάφοροι προμηθευτές», λέει στο Hot Doc ο Δημήτρης Κιντής, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Πύργου.

Η σχετική με τη σύμβαση απόφαση φέρει το κωδικό ΑΔΑ: Β41746907Ε-ΝΩΘ και βρίσκεται αναρτημένη στη «Διαύγεια». Υπεγράφη στις 14 Μαΐου 2012, υπέγραψε την υπ' αριθμ. 9695/14-05-2012 σύμβαση με την εταιρία «JCB SECURITY AND FACILITY SA» για τη φύλαξη των χώρων του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως!

Με βάση τη σύμβαση, ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη του νοσοκομείου Πύργου σε 24ωρη βάση είναι συνολικά 13, και ένα άτομο που χρησιμοποιείται ως νυχτερινός φύλακας στο Κέντρο Υγείας της Ζαχάρως.

Το ποσό της φύλαξης με βάση τη σύμβαση ανέρχεται στα 498.561,80 ευρώ ανά έτος μαζί με το ΦΠΑ! Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, με βάση το ανωτέρω χρηματικό ποσό και τον αριθμό των εργαζομένων, παρατηρούμε ότι αντιστοιχούν πάνω από 35 .000 ευρώ ετησίως σε κάθε εργαζόμενο. Δηλαδή μισθός κάτι λιγότερο από 3.000 ευρώ μηνιαίως για τον κάθε εργαζόμενο. Όμως, όπως αναφέρουν στο Hot Doc άτομα που εργάζονται σε διάφορες εται¬ρίες security, ο μισθός ενός φύλακα δεν υπερβαίνει σε καμιά περίπτωση τα 700 ευρώ μηνιαίως!

Υπέρογκη χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δαπάνη για τη φύλαξη του νοσοκομείου Πύργου ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, διοικητής της 6ης ΥΠΕ. «Η δαπάνη για τη φύλαξη του νοσοκομείου Πύργου είναι όντως μεγάλη. Θα την χαρακτήριζα υπέρογκη σε σχέση με τις σχετικές δαπάνες των άλλων νοσοκομείων. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει, δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις δαπά¬νες αυτές.

Η 6η ΥΠΕ δεν εμπλέκεται στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι διοικήσεις των νοσοκομείων μπορούν από μόνες τους να αποφασίσουν σχετικά δίχως την έγκριση μας», λέει στο Hοτ Doc ο κ. Κατσικόπουλος και τονίζει: «Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, σε περιπτώσεις υπέρογκων δαπανών για τη φύλαξη των κτιρίων των νοσοκομείων, θα πρέπει να τις επανεξετάσουν ριζικά και λάβουν τις σχετικές αποφάσεις».

Αντίθετα με το νοσοκομείο Πύργου, η διοίκηση του Παναρκαδικού Νοσοκομείο Τρίπολης δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ για τη φύλαξη του κτιρίου, όπως λέει στο Hot Doc η διοικήτρια εκεί Ελένη Σιουρούνη, που ήταν και η προηγούμενη διοικήτρια του Γ.Ν. Πύργου. «Το ποσό φύλαξης για το νοσοκομείο του Πύργου θεωρώ ότι είναι υπερβολικά υψηλό... Ως διοίκηση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, εφαρμόζοντας και σχετικές οδηγίες του υπουργείου Υγείας, αποφασίσαμε την κατάργηση της φύλαξης του ιδρύματος από ιδιωτική εταιρία» αναφέρει η κ. Σιουρούνη.

Στο περιοδικό αναφέρονται και άλλα παραδείγματα νοσοκομείων και άλλων ιδρυμάτων που δαπανούν πολύ μικρότερα ποσά για τη φύλαξη των χώρων τους σε αντίθεση με το νοσοκομείο Πύργου.

Πηγή: hotdoc
 
Top