Η ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών που κινούνται στα ευρωπαϊκά «μονοπάτια» βρέθηκε στο επίκεντρο...

της παρουσίασης των συμπερασμάτων του προγράμματος «Ασυνόδευτα Παιδιά Εν Κινήσει» της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Τα παιδιά θα πρέπει πρωτίστως να προστατεύονται ως παιδιά. Σε αυτό συμφώνησαν οι εταίροι του προγράμματος από Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία στη διάρκεια του συνεδρίου που έγινε στις 24 Ιουλίου στη Ρώμη» λέει στο Βήμα η κυρία Ξένια Πασσά, βοηθός Προστασίας της Υ.Α στο Γραφείο Ελλάδας.

Το πρόγραμμα εστίασε στους τρεις κύριους σταθμούς διέλευσης των παιδιών που εισέρχονται ασυνόδευτα μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, δηλαδή Πάτρα, Ρώμη και Καλαί. «Το μονοπάτι Εύρος- Πάτρα- Ιταλία-Γαλλία είναι το πλέον συνηθισμένο για τα ασυνόδευτα παιδιά. Στη διαδρομή τους αυτή πολλά παιδιά πέφτουν θύματα κυκλωμάτων trafficking με σκοπό την πορνεία, τη λήψη οργάνων ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης» επισημαίνει ο κ. Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS, η οποία έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα στην Πάτρα, μαζί με τις Save the Children Italia και France Terre d' Asile.

Από τον Ιούλιο του 2011, οπότε το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή, οι ΜΚΟ που συμμετείχαν προσέγγισαν περισσότερα από 1.200 ασυνόδευτα παιδιά, σε ηλικίες 15 - 18 ετών. «Οι άνθρωποι της PRAKSIS πλησίασαν περίπου 900 παιδιά πηγαίνοντας σε χωράφια, γέφυρες κι άλλα σημεία συγκέντρωσης. Από αυτά κάναμε συνεντεύξεις και καταγράψαμε τα 470, όλα αγόρια κυρίως από το Αφγανιστάν, αλλά και από Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Αλγερία, Λιβύη» εξηγεί στο Βήμα ο κ. Αντύπας.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το 2011 καταγράφηκαν μόλις 59 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, αριθμός που απέχει πολύ από την παραπάνω μαρτυρία. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί η εκπρόσωπος της Υ.Α., διότι τηρούνται στατιστικά στοιχεία μόνο για εκείνα τα παιδιά που ζητούν άσυλο στη χώρα μας κι όχι για όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που εισέρχονται ή εντοπίζονται στη χώρα.

Τα περισσότερα όμως, από αυτά τα παιδιά δεν φτάνουν στην Ελλάδα για να μείνουν, αλλά για να προχωρήσουν μέσω Ιταλίας και Γαλλίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως Σουηδία, Νορβηγία, Αγγλία και Βέλγιο. Συχνά σκοπός τους είναι να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους, αλλά «είτε δε γνωρίζουν ότι υπάρχει νόμιμος τρόπος να το πετύχουν είτε έχουν εσφαλμένη πληροφόρηση από διακινητές που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν. Μετακινούνται επίσης, γιατί έχουν πληροφορίες ότι στις χώρες αυτές τα παιδιά προστατεύονται με ένα πιο ενισχυμένο πλαίσιο και θέλουν να οργανώσουν τη ζωή τους εκεί», όπως επισημαίνεται από την Υπατη Αρμοστεία.

Πάτρα: Σκαλοπάτι για την Ευρώπη

«Το μεγάλο μας στοίχημα όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα στην Πάτρα ήταν να γίνουμε αποδεκτοί από την κοινωνία και τις Αρχές σε μια περίοδο μάλιστα που η πόλη είναι ένα καζάνι που βράζει. Επικράτησε όμως, η ευαισθησία των ανθρώπων σε σχέση με τα παιδιά κι έτσι ολόκληρη η Πάτρα μας αγκάλιασε», επισημαίνει ο κ. Αντύπας.

Η ανταπόκριση της Αστυνομίας και του Λιμενικού ήταν επίσης άμεση κι έτσι, ο στόχος να μη μένει κανένα ασυνόδευτο παιδί στο κρατητήριο ούτε για μια μέρα, στέφεται με επιτυχία. Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι της οργάνωσης φροντίζουν για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, πακέτων υγιεινής, ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, καθώς και για την εξασφάλιση της διαμονής τους σε κάποιο ξενώνα.

«Ο Δήμος Πατραίων έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία κι εμείς με τη σειρά μας τον καλούμε να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στην πόλη, ώστε να μην τα στέλνουμε στην Αθήνα, το Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη», σχολιάζει ο κ. Αντύπας.

Μια από τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρονται στο κέντρο της PRAKSIS είναι ο κοινωνικός διαμεσολαβητής, ο οποίος φροντίζει να φέρει σε επαφή τα παιδιά με την οικογένειά τους, όπου κι αν βρίσκεται αυτή. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ευκολότερη η επανένωση της οικογένειας με τη συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Οπως ανέφερε στο Βήμα ο πρόεδρος της PRAKSIS, ήδη η οργάνωση αναζητά πόρους, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του προγράμματος στην Πάτρα και μετά τη λήξη του τον Αύγουστο του '12 (η χρηματοδότησή του ως τότε γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων).

Συστάσεις για βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα

Η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών στη χώρα μας χρειάζεται πολλές βελτιώσεις για να εναρμονιστεί με όσα προβλέπονται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η ίδια η διαδικασία της παροχής ασύλου, για παράδειγμα, ενέχει τόσες δυσκολίες και καθυστερήσεις, που τα αιτήματά τους τις περισσότερες φορές παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι την ενηλικίωσή τους. Αντιστοίχως σημαντική κρίνεται και η ενίσχυση του θεσμού της Επιτροπείας σε επίπεδο νομοθετικό, καθώς και πρακτικό.

Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα είναι αυτό της διαπίστωσης της ηλικίας των παιδιών, όταν υπάρχει σχετική αμφισβήτηση, λόγω έλλειψης θεσμοθετημένης ειδικής διαδικασίας. Η εξακρίβωση της ηλικίας μπορεί να γίνει με ακτινογραφία παλάμης ή με πανοραμική δοντιών, όπως εξηγεί ο κ. Αντύπας.

Μια ακόμη σύσταση της Υπατης Αρμοστείας είναι η δημιουργία στη χώρα μας ενός Ενιαίου Συντονιστικού Φορέα υπεύθυνου για τη συνολική παρακολούθηση των θεμάτων προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, την παροχή τεχνογνωσίας και το συντονισμό των σχετικών δράσεων.

Πηγή: tovima
 
Top