Διέξοδο μέσω περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, όπως ο Άραξος, αναζητούν το τελευταίο διάστημα τα κυκλώματα δουλεμπόρων...

προκειμένου να προωθήσουν παράνομους μετανάστες στις χώρες της Ε. Ε.

Σε Σαντορίνη, Μύκονο, Σάμο, Μυτιλήνη, Άραξο και αλλού είναι καθημερινές σχεδόν οι συλλήψεις αλλοδαπών που, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, προσπαθούν να ταξιδέψουν παράνομα με προορισμό πόλεις όπως Μόναχο, Βιέννη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Αμστερνταμ.

Επιλέγουν συνήθως πτήσεις charter, οι οποίες δεν πραγματοποιούν ενδιάμεσους σταθμούς σε κεντρικά αεροδρόμια με αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Την περασμένη Δευτέρα, για παράδειγμα, συνελήφθησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Σάμου έξι αλλοδαποί, τρεις υπήκοοι Μπαγκλαντές, δύο γυναίκες από την Ερυθραία και ένας υπήκοος Αιθιοπίας. Στα διαβατήριά τους είχαν κολλήσει πλαστές προξενικές θεωρήσεις, που δήθεν τους επέτρεπαν να ταξιδέψουν στη Ρώμη. Μια ημέρα πριν, στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης συνελήφθησαν ένας 27χρονος Ιρανός και ένας 30χρονος Αφγανός, που με πλαστά διαβατήρια αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες, όπως γράφει σήμερα ο Γ. Σουλιώτης στην "Καθημερινή".

Σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ. ΑΣ., από την 1η Μαΐου μέχρι τις 23 Ιουλίου συνελήφθησαν στα αεροδρόμια της χώρας 331 παράνομοι αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα με προορισμό χώρες Ε. Ε. Ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων εντοπίζεται, όπως άλλωστε αναμενόταν, στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Σε διάστημα δυόμισι μηνών, οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου συνέλαβαν συνολικά 62 παράνομους μετανάστες. Μεταξύ των περιφερειακών αεροδρομίων ωστόσο, την πρωτιά έχει το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, όπου οι αρχές εντόπισαν συνολικά 39 παράνομους μετανάστες που με πλαστά έγγραφα προσπάθησαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ακολουθούν τα αεροδρόμια του Αραξου με 33 συλλήψεις, της Καλαμάτας με 30 συλλήψεις, της Κέρκυρας με 29, των Χανίων με 22 και της Σάμου με 17.

«Σε αρκετές περιπτώσεις οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται συνοδεύουν ανήλικα παιδιά» αποκαλύπτει στην «Καθημερινή» αρμόδιος αξιωματικός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Ενδεικτικά, στις 7 Ιουνίου συνελήφθη στη Χίο 26χρονη από την Ερυθραία, η οποία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Αμστερνταμ συνοδεύοντας βρέφος δύο χρόνων... Ο ίδιος αξιωματικός επισημαίνει: «μπαίνουν παράνομα στη χώρα από τον Εβρο και μέσω του Πειραιά κατευθύνονται σε περιφερειακά αεροδρόμια απ’ όπου λόγω καλοκαιριού αναχωρούν απευθείας πτήσεις charter με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη.

Μετά τη σύλληψή τους ομολογούν ότι προμηθεύτηκαν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από άγνωστα (σ. σ. αρνούνται να τα κατονομάσουν) άτομα στην Ομόνοια. Τα χρήματα που καταβάλλουν στους δουλέμπορους προκειμένου να φτάσουν μέχρι την πύλη του αεροδρομίου αγγίζουν τα 3.000 ευρώ». Ο ίδιος αξιωματικός υποστηρίζει ότι τα κυκλώματα προμηθεύουν τους αλλοδαπούς ακόμα και με σχεδιαγράμματα των αεροδρομίων, προκειμένου να μπορέσουν να «προσπεράσουν» τα σημεία ελέγχου. Μια τέτοια περίπτωση αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες στον αερολιμένα Σάμου.

Από τα κεντρικά αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το α΄ εξάμηνο του 2012 αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν εντός της ζώνης Σένγκεν συνολικά 589 άτομα: 436 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και 153 από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο διάστημα στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν 75 και 11 δουλέμποροι αντίστοιχα.

Πηγή: kathimerini
 
Top