Ξεκίνησε η δίκη των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot, που κατηγορούνται για "χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος"...
Οι τρεις Pussy Riot, η 24χρονη Maria Alyokhina, η 22χρονη Nadezhda Tolokonnikova, και η 29χρονη Yekaterina Samutsevich, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως επτά ετών.
Τα μέλη της μπάντας συνελήφθησαν τον Μάρτιο όταν είχαν μπει στον καθεδρικό ναό της Μόσχας τραγουδώντας την "πανκ προσευχή".
Πρόκειται για ένα τραγούδι τους με το οποίο "ζητάνε" από την Παναγία να απαλλάξει τη Ρωσία από τον Πούτιν και τη διακυβέρνηση του.
Οι τρεις κοπέλες κρατούνται από τότε και δηλώνουν αθώες για την κατηγορία του "χουλιγκανισμού". Ωστόσο, ζητούν συγγνώμη αν με την πράξη τους προσέβαλλαν κάποιους πιστούς, πολλοί από τους οποίους όπως αναφέρει το BBC κατηγορούν τις τρεις γυναίκες για "βλασφημία".
"Δικαστή δώσε τέλος σε αυτήν την τρέλα. Ελευθέρωσε τις Pussy Riot!" έγραφε ένα πανό έξω από το δικαστήριο, όπου πραγματοποιήθηκε μία παράσταση αλληλεγγύης.
Μαζί με τις τρεις γυναίκες, κρατούνται μια ομάδα κινηματογράφησης, οπαδοί τους, αλλά και δύο δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με το Reuters, η συγκεκριμένη δίκη αποτελεί ένα τεστ για τον Ρώσο Πρόεδρο αναφορικά με την χαμηλή ανοχή που δείχνει σε όσους εναντιώνονται σε πολιτικές μεθόδους του.
Θα αναδείξει επίσης και τον βαθμό της εξουσίας που κατέχουν η αναδυόμενη, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, Ρωσική Εκκλησία και ο επικεφαλής της Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος χαρακτήρισε το τραγούδι βλασφημία, τμήμα μιας κακόβουλης εκστρατείας κατά του κλήρου ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο "διάβολος μας περιγέλασε".
Υπέρ των κρατουμένων ήδη έχουν κάνει δηλώσεις γνωστοί μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων και των Red Hot Chilli Peppers, Faith No More, Franz Ferdinand και Sting.
Ποιες είναι οι Pussy Riot
Τα μέλη των Pussy Riot αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη μιας απογοητευμένης γενιάς η οποία αναζητά νέους και δημιουργικούς τρόπους για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της αναφορικά με τη 12ετή κυριαρχία του Πούτιν στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας.
Σήμα κατατεθέν των μελών του γυναικείου συγκροτήματος, που δεν έχει βασική τραγουδίστρια και μέλος του μπορεί να γίνει όποια το επιθυμεί, είναι οι πολύχρωμες κουκούλες που φορούν κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων τους.
Τα μέλη του συγκροτήματος σήμερα είναι δέκα. Πριν από μερικές ημέρες η δημοσιογράφος της βρετανικής "Observer", Κάρολ Καντγουόλαντρ κατάφερε να συναντήσει κάποια από αυτά σε ένα υπόγειο σε μια βιομηχανική περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας και να τους πάρει συνέντευξή, την πρώτη που δίνουν σε δυτικό μέσο ενημέρωσης.
Με σήμα, τη χρωματιστή κουκούλα
Φορώντας τις χρωματιστές κουκούλες τους καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας τους με τη βρετανίδα δημοσιογράφο και χρησιμοποιώντας αντί για τα ονόματά τους παρατσούκλια, έκαναν λόγο όχι για μια ομάδα αλλά για μια ιδέα που αποσκοπεί στο να αναδείξει την ηθική χρεοκοπία του καθεστώτος του Πούτιν.
"Είναι ωραίο που είμαι μέλος αυτής της κολεκτίβας αλλά παράλληλα είναι και τρομακτικό γιατί η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Ο,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για εμάς αλλά για την κοινωνία" υπογράμμισε ο "σκίουρος" για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι αυτό που κάνουν είναι να δείχνουν την "απάνθρωπη και σκληρή πλευρά της κυβέρνησης. Δεν κάνουμε κάτι παράνομο. Δεν είναι παράνομο να τραγουδάς και να εκφράζεις τη γνώμη σου".
Πολιτικές κρατούμενες
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot που βρίσκονται στη φυλακή και δικάζονται σήμερα είναι πολιτικές κρατούμενες.
Μεντβέντεφ: "Το δικαστήριο θα κρίνει την ενοχή τους"
Σε συνέντευξή του στους Times, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν οι τρεις γυναίκες έχουν διαπράξει έγκλημα.
"Μου φαίνεται ότι θα υπάρχουν πάντα διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι από ηθικής πλευράς και αν η ανήθικη συμπεριφορά είναι και εγκληματική πράξη", δήλωσε. "Εάν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο θα το αποφασίσει το δικαστήριο", κατέληξε ο Μεντβέντεφ.
Πηγή: news247