Μέσα στους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους που προσέφεραν αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία, βάσει της σχετικής ψηφοφορίας

που διενεργήθηκε στο facebook page του visitgreece.gr.

Η πρώτη τετράδα περιλαμβάνει ακόμα τους Δελφούς, την Κνωσό και την Ακρόπολη.

Στην τουριστική ιστοσελίδα του ΕΟΤ αναφέρονται τα εξής στην παρουσίαση της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Μια περιοχή με απαράμιλλή φυσική ομορφιά, όπου διασταυρώνονται ο Αλφειός και ο Κλαδέος ποταμός, στα ριζά του Κρόνιου λόφου, επέλεξαν οι αρχαίοι Έλληνες ως τόπο λατρείας του Δία και χώρο τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων. Θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο με πανελλήνια εμβέλεια κατά την αρχαιότητα, η Ολυμπία μαγεύει στις μέρες μας τους χιλιάδες που έχουν την τύχη να την επισκεφτούν.

Χάρη στις συστηματικές ανασκαφές των Γάλλων αρχικά και των Γερμανών αρχαιολόγων αποκαλύφτηκαν τα σημαντικά μνημεία του ιερού της Άλτεως. Στον αρχαιολογικό χώρο δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Δία (5ος αι. π.Χ.) που στέγαζε κάποτε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού, έργο του Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο ναός της Ήρας (7ος αι. π.Χ.), από τους αρχαιότερους ναούς μνημειακών διαστάσεων στον ελληνικό κόσμο.

Γύρω από τους δύο ναούς διατάσσονται τα οικοδομήματα που συνδέονται με τη διοργάνωση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων. Ξεκινώντας από τα νότια του ναού του Διός μπορεί κανείς να δει το Βουλευτήριο, όπου οι αθλητές έδιναν τον όρκο, το Λεωνιδαίο, ξενώνας για επιφανείς προσωπικότητες, την Παλαίστρα, προπονητήριο για την πάλη, το παγκράτιο και τα άλματα, το Γυμνάσιο, προπονητήριο για τα υπόλοιπα αθλήματα, και το Πρυτανείο, έδρα της Ελλανοδίκου Επιτροπής.

Στα ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου εντυπωσιάζει το μεγαλοπρεπές Στάδιο, χωρητικότητας 45.000 θεατών. Καταλαβαίνει κανείς ότι το ιερό της Άλτεως είχε οργανωθεί ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων, διοργάνωση με πανελλήνιο χαρακτήρα που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και τα αφιερωματικά κτίσματα πόλεων (θησαυροί) και βασιλέων (Φιλιππείο).

Την εικόνα συμπληρώνει η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Ξεχωρίζουν ο γλυπτός διάκοσμος του ναού του Διός, ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλους, η Νίκη του Παιωνίου και η συλλογή χάλκινων ευρημάτων, η μεγαλύτερη και πιο πλούσια στο είδος της παγκοσμίως».

Ως εδώ όλα καλά γιατί γίνεται αναφορά στην τελευταία στάση που αφορά το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Από τη μια αναφέρεται ότι λειτουργεί και από την άλλη ως μοναδικό στον κόσμο. Και τα δύο δεν ισχύουν γιατί και κλειστό παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες και το μεγαλύτερο μουσείο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων, βρίσκεται στη Λωζάννη.

Πηγή: ilialive
 
Top