Εντατικά… μαθήματα υγιεινής και προφύλαξης από τα αφροδίσια νοσήματα παρακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες εκδιδόμενες γυναίκες της Αθήνας...


Ο πρώτος θεωρητικός κύκλος σχεδόν ολοκληρώνεται και προγραμματίζεται άμεσα η έναρξη του δεύτερου –και πιο σημαντικού για τη δημόσια υγεία- ο οποίος θα χαρτογραφήσει τις μολυσματικές ασθένειες των γυναικών που βρίσκονται στους χώρους της πορνείας.

Σε ρόλο διδασκόντων επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σιωπηλές μαθήτριες απέναντί τους οι νεαρές, στην πλειονότητά τους, γυναίκες που απασχολούνται σε οίκους ανοχής.
Πρόκειται για μία από τις δράσεις που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Δρόμου που υλοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ και το οποίο αφορά ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της πρωτεύουσας όπως εκδιδόμενες γυναίκες, χρήστες ουσιών, οροθετικούς, λαθρομετανάστες κα.

Συνολικά 417 οίκους ανοχής έχουν επισκεφθεί οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ με επικεφαλής την κυρία Ιωάννα Παυλοπούλου, κοινωνιολόγο- ψυχολόγο και διευθύντρια του Τμήματος Παρεμβάσεων στην κοινότητα, και έχουν ενημερώσει 1.117 γυναίκες –όσες δηλώθηκαν ως εκδιδόμενες από τους υπεύθυνους των οίκων ανοχής.

Σημειωτέον ότι, όπως δείχνει η διασταύρωση των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ με εκείνα των Δήμων και της Αστυνομίας, από τους εκατοντάδες οίκους ανοχής μόνον οι επτά διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας!

«Εμείς δεν υπεισερχόμαστε ούτε στο ηθικό θέμα ούτε στις πράξεις και παραλείψεις της πολιτείας σε ό,τι αφορά τους οίκους ανοχής. Εμείς ως επιστήμονες επικεντρωνόμαστε στο μείζον ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η επαφή μας με τις εκδιδόμενες γυναίκες αποσκοπεί στο να ενημερωθούν ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους από μολυσματικές νόσους. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σημειώνουν δραματική αύξηση και η παράνομη πορνεία έχει συντελέσει πολύ σε αυτό» αναφέρει ο κ. Ηλίας Λιάντης, ψυχολόγος του προγράμματος.

Ο χάρτης της πορνείας

Η οδός Φυλής διατηρεί την… ιστορική σημασία της στον σύγχρονο χάρτη της πορνείας, αλλά ποσοτικά υστερεί πολύ πλέον από το Μεταξουργείο. Στην οδό Φυλής υπάρχουν περίπου 20 οίκοι ανοχής, ενώ το Μεταξουργείο αριθμεί πλέον περί τους 150. Μερικές δεκάδες «σπίτια» υπάρχουν στο Γκάζι, όπου προβάλλονται κυρίως ως studio αισθητικής, ενώ αυξάνουν και πληθύνονται οι οίκοι ανοχής στη Λιοσίων και τους κάθετους δρόμους της. Καταγράφονται επίσης νέες… αφίξεις σε περιοχές όπως η Καλλιθέα –η οδός Θησέως έχει περισσότερους από 6 οίκους.

Κάθε περιοχή έχει συγκεκριμένης εθνικότητας γυναίκες. Στην οδό Φυλής πχ κατοικοεδρεύουν γυναίκες από τις πρώην Ανατολικές χώρες, ενώ στο Μεταξουργείο οι Νιγηριανές. Η ηλικιακή γκάμα είναι μεγάλη, υπάρχουν γυναίκες από 18 έως 48 χρόνων, ωστόσο στην πλειονότητά τους (65%) οι εκδιδόμενες είναι ηλικίας 21 έως 26 χρόνων.

Μάθημα 1ον: Η χρήση του προφυλακτικού

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σε κάθε επίσκεψή τους μοιράζουν φυλλάδια ενημερωτικά σε επτά γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, βουλγαρικά, αλβανικά, ρουμανικά, ρωσικά) καθώς και προφυλακτικά. Συνολικά, έχουν δώσει περισσότερα από 4.000 προφυλακτικά. «Η χρήση του προφυλακτικού δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς αυτό πληρώνεται αδρά από τους επισκέπτες των οίκων ανοχής, γεγονός που αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τους «υπεύθυνους» του οίκου αλλά και τον βασικό παράγοντα για την αύξηση των αφροδίσων νοσημάτων.

Άλλη ενότητα αφορά διάφορα θέματα υγιεινής των γυναικών καθώς και την προστασία τους από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα κονδυλώματα, το AIDS, η σύφιλη, η βλενόρροια κα.

Το υπ’ αριθμόν ένα επικίνδυνο κι ανεξέλεγκτο νόσημα είναι όμως το AIDS. Η λοίμωξη που προκαλεί ο ιός HIV έχει λάβει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας τα τελευταία έτη και οι παράνομες εκδιδόμενες γυναίκες θεωρούνται η πλέον ανεξάντλητη δεξαμενή της νόσου. Μόνο τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε αύξηση των νέων περιστατικών μόλυνσης από τον ιό HIV κατά 580% ενώ οι νέες μολύνσεις αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών).

Η υγειονομική διάταξη «όπλο» για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Έπειτα από τα εντατικά μαθήματα στις εκδιδόμενες ειδικά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ θα επανέλθουν στους οίκους ανοχής προκειμένου να προχωρήσουν σε υγειονομικό έλεγχο στο παράνομο προσωπικό τους. Η υγειονομική διάταξη που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της υγείας των μεταναστών επιτρέπει στα αρμόδια όργανα να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες πια ιατρικές διαγνωστικές πράξεις αναφορικά με τις εκδιδόμενες γυναίκες. Το επόμενο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί αφορά τη διενέργεια των λεγόμενων rapid test για τον ιό HIV στις γυναίκες που εργάζονται στον χώρο της πορνείας.

Πηγή: protothema
 
Top