Με 213 ψήφους υπέρ, έναντι 58 κατά και 12 «παρών» υπερψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος των υπουργείων Υγείας και Εργασίας που επιφέρει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας και του «ΕΣΥ»...
και μεταξύ άλλων αυξάνει τα γενόσημα φάρμακα στην αγορά, απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων, ενώ θεσπίζει και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίοι είχαν καταψηφίσει το νέο πρόγραμμα πριν από λίγες εβδομάδες με αποτέλεσμα να διαγραφούν από τα κόμματά τους, υπερψήφισαν τον συγκεκριμένο εφαρμοστικό νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές που είχαν διαγραφεί επειδή καταψήφισαν το «Μνημόνιο ΙΙ» και άλλαξαν στάση, δηλώνοντας «ΝΑΙ» είναι ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης και Χρήστος Μαγκούφης ενώ άλλοι 11 συνάδερφοί του δήλωσαν «παρών» και σε αυτούς καταγράφηκαν οι κκ Μίχος, Τριανταφυλλόπουλος, Τόγιας, Κασσάρας, Καστανίδης, Παπαμανώλης, Θεοδωρίδης και οι κυρίες Κυριακοπούλου, Κατσέλη, Τεκτονίδου ενώ η κα. Ξενογιαννακοπούλου επέμεινε στο «ΠΑΡΩΝ».
Από τη ΝΔ «ΝΑΙ σε όλα» ψήφισαν 6 βουλευτές: η διαγραφείσα Ελίζα Βόζεμπεργκ και οι κύριοι Παπασιώζως, Τζηκαλάγιας, Καρυπίδης, Λεονταρίδης και Βαγιωνάς ενώ άλλοι 7 : οι κύριοι Βλάχος, Γιαννάκης, Τζίμας, Μαρκόπουλος, Γκιουλέκας, Καρασμάνης, Κόλια Τσαρουχά υπερψήφισαν επί της αρχής και καταψήφισαν κάποια άρθρα.
Από τους διαγραφέντες της ΝΔ επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία 4 βουλευτές, οι κύριοι Ζώης, Γαληνός, Μελάς και η κα Ιατρίδη.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρο 35, που αφορά την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και καταψήφισε το υπόλοιπο νομοσχέδιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στο άρθρο 89, που αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς που απασχολήθηκαν με καταχρηστικούς όρους εργασίας ή ως ανήλικοι και καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα.
Πάντως, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από το ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ο οποίος είπε ότι «οι λασπολόγοι και τα συμφέροντα θα αντιμετωπίσουν την αλήθεια» ενώ διεμήνυε στους επικριτές των γενόσημων φαρμάκων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Σε ό,τι αφορά στις θέσεις των κομμάτων, η ΝΔ παρότι άσκησε κριτική επί του ν/σ κυρίως για τις διατάξεις που αφορούν το ΕΣΥ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αποσπασματική και όχι καθολική μεταρρύθμιση που απλώς υπακούει στο στόχο της οικονομικής εξυγίανσης, σημείωσε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την τοποθέτησή του άσκησε κριτική στις διατάξεις και αναφερόμενος στα γενόσημα υποστήριξε ότι όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα «θα αγοράζουν τα καλά φάρμακα» ενώ «ο φτωχός θα παίρνει το φάρμακο από οποιαδήποτε τρίτη χωρα». Για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναρωτήθηκε ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από την συγκεκριμένη ρύθμιση .
Να σημειωθεί ότι, ο κ. Λοβέρδος απέσυρε τις διατάξεις που μετέτρεπαν την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε ΑΕΙ, μετά από αντιδράσεις κυρίως της ΝΔ, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα επανακαταθέσει τη ρύθμιση ως αυτοτελές σχέδιο νόμου το επόμενο διάστημα.
Επιπροσθέτως, σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρέσει κάποιες κατηγορίες ανέργων από τη μείωση του επιδόματος ανεργίας που θα προκληθεί λόγω της μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22%.
Πηγή: protothema