Δρομολογείται η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ι.Π.Μεσολογγίου, ένα σημαντικό και διαχρονικό αίτημα του Δήμου, των φορέων και των πολιτών της περιοχής...


Η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης ξεκινώντας την τοποθέτηση του ανέφερε ότι η αναγκαιότητα αυτή βασίζεται στην ένδοξη ιστορία της Ιεράς Πόλης αλλά κυρίως στον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πέρα από τα φημισμένα τρία αρχαία θέατρα (Πλευρώνα - Καλυδώνα – Οινιάδες), η περιοχή διαθέτει πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων και βεβαίως πληθώρα ευρημάτων (Ρωμαϊκές Θέρμες Αγ.Θωμά, Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι και ακρόπολη στον Αγ.Ηλία Σταμνάς, Ιθώρια, Αλίκυρνα κ.α.), πολλά εκ των οποίων έχουν έρθει πρόσφατα στο φως λόγω της κατασκευής της Ιόνιας Οδού. «Δεν μπορεί όλα αυτά τα ευρήματα να μην εκτίθενται σε ένα χώρο. Το αίτημα είναι αυτονόητο και πρέπει να ικανοποιηθεί. Είναι η κατάλληλη στιγμή.», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι για τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου υπάρχουν στο Μεσολόγγι κτίρια άμεσα διαθέσιμα για αυτό τον σκοπό όπως είναι το «Ξενοκράτειο» κτίριο αλλά το ακίνητο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Γ.Ε.), έκτασης 14 στρεμμάτων. Επίσης ανέφερε ότι με μικρό κόστος (της τάξεως των 400.000-500.000 €) μπορεί η πρώτη περίπτωση του «Ξενοκρατείου» να διαμορφωθεί κατάλληλα και να στεγάσει τα ευρήματα. «Έχουμε χρέος να αναγνωρίσουμε την προσφορά σε αυτή την Πόλη όπου ο Δ.Σολωμός έγραψε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», στην Ιερά Πόλη των πέντε (5) Πρωθυπουργών και των δεκάδων ποιητών. Θα πρέπει να αποσαφηνίσετε σήμερα την απόφαση σας και να δεσμευτείτε για το χρονοδιάγραμμα. Εκτιμώ ότι η Αιτ/νια και το Μεσολόγγι μπορεί και πρέπει να τύχει μιας τέτοιας χρηματοδότησης...» πρόσθεσε κλείνοντας ο Βουλευτής.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος απάντησε θετικά στον Βουλευτή δίνοντας το «πράσινο φως» για την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η σχετική Επιτροπή του Υπουργείου που μελέτησε όλες τις εναλλακτικές, προκρίνει την περίπτωση του Ξενοκρατείου και ότι οι διαδικασίες για την ανέγερση έχουν ήδη ξεκινήσει αφού δρομολογούνται οι σχετικές μελέτες. Πρόσθεσε ότι η λύση αυτή είναι μεταβατική λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, αφού το Υπουργείο κρίνει ως πλέον κατάλληλη την περίπτωση της έκτασης των 14 στρεμμάτων της ΚΕΓΕ στο Μεσολόγγι. Επίσης υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα και ότι οι διαδικασίες θα υλοποιηθούν εντός λογικών χρονικών ορίων αποφεύγοντας τις χρονικές καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι λοιπόν σαφές ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την πρόθεση να ιδρύσει αυτό το σημαντικό μουσείο περιφερειακής εμβέλειας. Έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, με την απόφαση της Επιτροπής. Έχει προταθεί ο κατάλληλος χώρος και παρ’όλους τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, ήδη προχωράμε στις επόμενες διαδικασίες… Είναι ένας χρόνος ό οποίος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα παρέλθει άπρακτος και ότι μέσα στα λογικά όρια, όχι στα όρια τα «ελληνικά», η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου θα πρέπει να έχει το Μουσείο όπου θα φιλοξενεί όλα τα ευρήματα της Αιτωλοακαρνανίας…»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα της ίδρυσης του Μουσείου στο Μεσολόγγι και να καταδείξει ότι μέσω της ανάδειξης του Πολιτισμού μας μπορούμε να υπερβούμε το σημερινό γκρίζο τοπίο, απήγγειλε από το βήμα της Βουλής και τον γνωστό στίχο του Σολωμού «Άκρα του Τάφου σιωπή...». Δράττοντας την ευκαιρία ο Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε ότι «Η Σιωπή των Αμνών» δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή και ότι πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η συγκεκριμένη δέσμευση που έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, για την προώθηση του Τουρισμού και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου στο Μεσολόγγι.

Πηγή: agriniopress
 
Top