Μια νέα επιστήμονας, η αν. καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας Ζωή Λυγερού, είναι μέσα στους τέσσερις νέους Έλληνες ερευνητές, που απέσπασαν υποτροφίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (European Research Council, ERC)...

για να συνεχίσουν τα ερευνητικά προγράμματά τους στην επόμενη πενταετία.

Το ERC εφέτος μοίρασε συνολικά 670 εκατ. ευρώ σε 480 άριστους νέους επιστήμονες. Για να αντιληφθείτε το είδος των εξετάσεων που έδωσε επιτυχώς η τετράδα, φτάνει να σας πούμε ότι τα ποσοστά επιτυχίας ανέρχονται στο 12% (χρηματοδοτήθηκαν 480 από τις 4.080 αιτήσεις!).

Με τις καλύτερες ευχές μας για την πραγματοποίηση των στόχων τους, το «ΒΗΜΑScience» παρουσιάζει σήμερα τους επιστήμονες που μας βγάζουν ασπροπρόσωπους στη διεθνή επιστημονική αρένα.

Ζωή Λυγερού: αντιγραφή DNA στην Πάτρα

Φανταστείτε ότι θέλετε να μοιράσετε ακριβοδίκαια τα υπάρχοντά σας στα δύο σας παιδιά. Μόνο που το πολυτιμότερο απ' όλα, έναν μυστικό κώδικα βάσει του οποίου θα πρέπει να πορευθούν στη συνέχεια της ζωής τους, τον έχετε σε ένα και μοναδικό αντίγραφο. Τι κάνετε;

Προτού αρχίσετε τη μοιρασιά, αποφασίζετε να αντιγράψετε τον κώδικα και να δώσετε από ένα αντίγραφο στο κάθε παιδί σας. Περιττό να πούμε πόσο σπουδαία είναι η πιστότητα της αντιγραφής:
Ενα λάθος και κάποιο από τα παιδιά μπορεί να πάρει τον δρόμο της απωλείας! Αυτή η ακριβοδίκαιη μοιρασιά του γενετικού υλικού (του κώδικα όπου είναι γραμμένες οι οδηγίες της ζωής) είναι το ζητούμενο κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο του οργανισμού μας.

Και αν σκεφθείτε ότι όλοι εμείς ξεκινήσαμε τη ζωή μας από ένα και μόνο κύτταρο (που προήλθε από τη σύντηξη του ωαρίου της μητέρας μας με ένα σπερματοζωάριο του πατέρα μας) και φτάσαμε να διαθέτουμε τρισεκατομμύρια κύτταρα, αντιλαμβάνεστε ότι η κυτταρική διαίρεση είναι ένα συχνότατο φαινόμενο και πως ο μηχανισμός αντιγραφής του DNA πριν από τη διαίρεση είναι υψίστης σημασίας για την καλή μας υγεία.

Τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα εξασφαλίζουν ότι το γενετικό υλικό τους θα διαβιβαστεί ακέραιο στα θυγατρικά τους, καθώς και το πώς βλάβες στη διαδικασία αυτή σχετίζονται με την εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου, μελετά η ερευνητική ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας κυρίας Ζωής Λυγερού.

Το εγχείρημα της αντιγραφής είναι ένα έργο τιτάνιο: έξι δισεκατομμύρια βάσεις αντιγράφονται με απόλυτη πιστότητα σε μια διαδικασία που διαρκεί πολλές ώρες. Οπως εξήγησε στο «ΒΗΜΑScience» η κυρία Λυγερού, «η αντιγραφή του DNA εκκινά από χιλιάδες αφετηρίες, διασκορπισμένες πάνω στα χρωμοσώματα.

Κάθε κύτταρο πρέπει να θυμάται, σε κάθε χρονική στιγμή, ποιες περιοχές του γονιδιώματός του έχει αντιγράψει και ποιες όχι ώστε να εξασφαλίσει ότι κάθε περιοχή θα αντιγραφεί μία και μόνο μία φορά. Αυτή η “μοριακή μνήμη” προσδίδεται από ειδικές πρωτεΐνες, που δεσμεύονται πάνω στο DNA και καθορίζουν πού και πότε θα εκκινήσει η αντιγραφή. Η ομάδα μας έχει αναπτύξει τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μικροσκοπική παρατήρηση της διαδικασίας της αντιγραφής του DNA σε ζωντανά μεμονωμένα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και την προσομοίωση της διαδικασίας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή».

Αξιοποιώντας τις διεπιστημονικές αυτές προσεγγίσεις, η ομάδα της κυρίας Λυγερού θα μελετήσει τι συμβαίνει σε μοριακό και γενετικό επίπεδο σε έναν πληθυσμό κυττάρων όπου ο έλεγχος της αντιγραφής του DNA έχει απορρυθμιστεί και πώς η απορρύθμιση αυτή μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου. «Ο καρκίνος εμφανίζεται λόγω συσσώρευσης βλαβών στο γενετικό υλικό των κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα είναι γονιδιωματικά ασταθή και γρήγορα μετεξελίσσονται με αποτέλεσμα να ανθίστανται στην αντικαρκινική θεραπεία.

Τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να βοηθήσουν στην κατανόηση των βασικών μοριακών μηχανισμών που εξασφαλίζουν τη γονιδιωματική σταθερότητα όλων των κυττάρων και να διαφωτίσουν τα βήματα που οδηγούν σε καρκινογένεση» δήλωσε η ελληνίδα ερευνήτρια, της οποίας το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ.

Απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Λυγερού πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊλδεμβέργη της Γερμανίας και στη συνέχεια υπήρξε συνεργάτης του τιμημένου με Βραβείο Νομπέλ Πολ Nερς στη Βρετανία.

Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη δεν απογοήτευσε την ελληνίδα ερευνήτρια, η οποία είναι αισιόδοξη για το μέλλον της ελληνικής έρευνας, όπως τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται στο πανεπιστήμιο όπου υπηρετεί.

«Κατά την τελευταία δεκαετία το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει επιτύχει να προσελκύσει νέους επιστήμονες με διεθνή καριέρα, να εγκαθιδρύσει ιδρυματικές υποδομές που υποστηρίζουν προηγμένες τεχνολογίες και να μεταφέρει τεχνογνωσία αιχμής στην Πάτρα μέσω διεθνών διεπιστημονικών συνεργασιών, επενδύοντας στη δημιουργία ενός ερευνητικού περιβάλλοντος αριστείας» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Οι άλλοι τρεις Έλληνες που απέσπασαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα ερευνητικά προγράμματά τους:

Γιώργος Βασιλικογιαννάκης: σύνθεση φαρμάκων στην Κρήτη

Δήμητρα-Ισιδώρα Ρουσσοπούλου: προστασία ψηφιακών αρχείων στην Αθήνα

Νίκος Χρόνης: το τσιπάκι του Aids στην Κρήτη

Πηγή: tovima
 
Top