Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, με τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης για το Πατρινό Καρναβάλι Ηλ. Γρηγόρη, ανακοινώθηκε η έναρξη διαβούλευσης για το Πατρινό Καρναβάλι...

και η προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού και μιας νέας φιλοσοφίας.

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης θα γίνεται μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opencarnivalpatras.gr/.
Πρόκειται για μια διαδικασία που σε πρώτη φάση θα κρατήσει μέχρι τέλος Μαΐου και στην οποία έχουν τεθεί 20 σημεία προβληματισμού και κατάθεσης προτάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου έχει ως εξής:

"Αφορμή για τη σημερινή μας συνάντηση είναι η έναρξη της διαβούλευσης για το Πατρινό Καρναβάλι και η προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού και μιας νέας φιλοσοφίας.

Ξεκινάμε την διαβούλευση για το Πατρινό Καρναβάλι που αγαπάμε…
Για το καρναβάλι που όλοι θέλουμε…
Ένα Καρναβάλι με ξεκάθαρους στόχους και με ολοκληρωμένο σχέδιο.
Ένα Καρναβάλι που θα στηρίζεται στις τοπικές δυνάμεις και θα είναι ανοικτό, σε νέες ιδέες, σε νέες πρωτοβουλίες, σε νέους ανθρώπους, που θα το καταστήσουν βασικό τροχό στην αναπτυξιακή μηχανή της πόλης μας, αλλά και ένα πολιτισμικό σημείο αναφοράς, με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δικές του παραδόσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου που είχα δώσει τον περασμένο Ιανουάριο, είχα παρουσιάσει τις θέσεις της Δημοτικής μας αρχής για το καρναβάλι και είχα δεσμευτεί ότι θα κινηθούμε ανοικτά, με διαφάνεια και με δημοκρατικές διαδικασίες για να επιτύχουμε το καλύτερο, για το μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της πόλης μας.

Πάντα σε συνεργασία με τους πολίτες της Πάτρας, που έχουν και τον πρώτο λόγο για την πόλη τους.
Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει από τώρα.

Ανοίγουμε τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και καλούμε όλους τους Πατρινούς να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους για το πώς θα επιτύχουμε τον στόχο της αναβάθμισης του καρναβαλιού. Τους καλούμε και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συνεργασίας με τον Καρναβαλικό Οργανισμό.

Δίνουμε μεγάλο βάρος στην κοινή δράση των τοπικών δυνάμεων, στη συνεργασία του Δήμου με τις Καρναβαλικές ομάδες, με τους τοπικούς δημιουργούς, τους τοπικούς επαγγελματίες, τις τοπικές επιχειρήσεις.

Σήμερα λοιπόν ανακοινώνουμε την έναρξη της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opencarnivalpatras.gr/.

Πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία κατάθεσης προτάσεων αλλά και δημοσίου διαλόγου.
Μια διαδικασία που σε πρώτη φάση θα κρατήσει μέχρι τέλος Μαΐου. Και λέω σε πρώτη φάση γιατί η δημόσια διαβούλευση θα είναι διαρκής. Κάθε σημαντική απόφαση πριν μπει στο στάδιο της υλοποίησης θα τίθεται σε δημόσιο διάλογο.

Σε αυτή την πρώτη φάση έχουμε θέσει 20 σημεία προβληματισμού και κατάθεσης προτάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα του Πατρινού Καρναβαλιού. Καλούμε τους Πατρινούς να καταθέσουν ιδέες, προτάσεις και απόψεις, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Γιατί όλοι θέλουμε ένα καρναβάλι συλλογικό. Ένα καρναβάλι ζωντανό, συμμετοχικό αλλά και αποδοτικό

Ένα Καρναβάλι που θα τους έχει όλους μέσα
στο «παιχνίδι». Ισότιμα, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.
Για μας, όπως έχω ξαναπεί, δεν υπάρχουν «ελίτ» και «ειδήμονες» που δικαιούνται να έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων.

Όλοι μαζί θα κάνουμε την αλλαγή. Μόνο μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τη διαφορά.
Τα διαφορά και στον ψυχαγωγικό και στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του καρναβαλιού.
Οι δικές μας στοχεύσεις είναι ξεκάθαρες και τις έχουμε κάνει εξ αρχής γνωστές.

Όσον αφορά στο σκέλος της ψυχαγωγίας των πολιτών του Δήμου μας θέλουμε ένα Καρναβάλι που θα δίνει ευκαιρίες ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε όλους τους πολίτες, από την μια άκρη του Δήμου ως την άλλη, από τη Ροδινή και την Πιτίτσα ως τα Καμίνια και τη Θέα.

Θέλουμε ένα Καρναβάλι που θα δίνει ευκαιρίες ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε όλους και ειδικά στους πολίτες που ανήκουν στις αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.
Ένα καρναβάλι που θα απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι σε μια ευνοημένη ή μη, μερίδα τους.

Όσον αφορά στο αναπτυξιακό σκέλος του Καρναβαλιού, στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και ενίσχυσης του θεσμού στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου που θα αφορά την γενικότερη λειτουργία της πόλης κατά την καρναβαλική περίοδο με ρόλους σαφείς και διακριτούς για κάθε φορέα και υπηρεσία που θα εμπλέκεται με τη διοργάνωση.

Βασική μας επιδίωξη είναι η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος της επισκεψιμότητας στην Πάτρα, λόγω Καρναβαλιού.

Πρέπει να λειτουργήσουμε το καρναβάλι ως μια καλοκαρδισμένη μηχανή που θα προσφέρει υψηλές υπηρεσίες, που θα προσφέρει θέαμα και θα αποφέρει έσοδα.

Θέλουμε το καρναβάλι ως αναπτυξιακό πόλο, για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία.

Για να γίνουν όλα αυτά και άλλα πολλά, χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα διάλογος. Χρειάζεται να ακούσουμε την φωνή των πολιτών. Αυτή άλλωστε είναι και η υποχρέωση όλων όσων ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι και η δέσμευσή μας απέναντι στους Πατρινούς.

Καλώ λοιπόν όλους τους πολίτες της Πάτρας να λάβουν μέρος στη διαβούλευση και να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

Η τοποθέτηση του προέδρου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης για το Πατρινό Καρναβάλι κ. Ηλία Γρηγόρη:

"Όπως είπε και ο Δήμαρχος πριν, το Πατρινό Καρναβάλι δεν είναι αυτό που θέλουμε και δεν αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία μας για το θεσμό και τις δυνατότητές του. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Πατρινό Καρναβάλι.

Το Καρναβάλι αποτελείται από ένα άθροισμα εκδηλώσεων, από τις οποίες οι μοναδικές που έχουν μαζικά χαρακτηριστικά είναι οι παρελάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής και η Παρέλαση του Καρναβαλιού των Παιδιών. Όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις απευθύνονται σε μικρά επιμέρους κοινά, και δεν διαμορφώνουν ένα ενιαίο «προϊόν» ή ψυχαγωγικό γεγονός.

Η επισκεψιμότητα εντοπίζεται μόνον στο τελευταίο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα τα οικονομικά οφέλη για την τοπική αγορά να είναι περιορισμένα.

Το brand name του Πατρινού Καρναβαλιού παραμένει ισχυρό καίτοι τα τελευταία 15 χρόνια έχει πληγεί σημαντικά, λόγω κυρίως της ανάπτυξης Καρναβαλιών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, εξέλιξη την οποία δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί η Πάτρα και έμεινε να την παρακολουθεί αμήχανα.

Η ποιοτική υπεροχή του Πατρινού Καρναβαλιού εντοπίζεται στην ποιότητα των Καρναβαλικών αρμάτων και των στολών των Πληρωμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού. Οι στολές είναι δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των γνωστών ποιοτικών πληρωμάτων. Τα άρματα είναι δημιούργημα Πατρινών δημιουργών και του Καρναβαλικού Συνεργείου το οποίο έχει αποδείξει ότι διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες όμως ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί και αναδειχθεί.

Παρά τα προβλήματά του, το Πατρινό Καρναβάλι ως γεγονός, προκαλεί έναν σημαντικό οικονομικό τζίρο. Έχει υπολογιστεί ότι κινείται στα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Παρά ταύτα, ο διοργανωτής Δήμος δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει ούτε πόρους που αντιστοιχούν στο 3% αυτού του ποσού, ώστε να χρηματοδοτεί τις οργανωτικές ανάγκες του θεσμού.

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας τόσο εις βάρος των επισκεπτών, όσο και εις βάρος των Πατρινών όχι μόνον δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά μάλλον αυξάνονται.

Παρότι έχει επικρατήσει ο μύθος ότι η προετοιμασία του Καρναβαλιού διαρκεί ένα χρόνο, όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα, η προετοιμασία εξαντλείται στους δύο-τρεις τελευταίους μήνες.
Αυτή είναι η κατάσταση μέχρι σήμερα. Και αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει με τη συμμετοχή όλων των πολιτών και με την κατάθεση των δικών τους προτάσεων.

‘Όπως είπε και ο Δήμαρχος, Θέλουμε το καρναβάλι ως εκδήλωση ψυχαγωγίας και διασκέδασης των Πατρινών, ως πεδίο που διοχετεύεται η δημιουργικότητα της Πατρινής νεολαίας, ως μια μεγάλη γιορτή η οποία αγκαλιάζει όλο το νέο Δήμο Πατρέων και δίνει ευκαιρίας διασκέδασης σε όλους τους δημότες.

Το θέλουμε και ως αναπτυξιακό πόλο, που ενισχύει την τοπική οικονομία.
Οι στόχοι μας για το 2011-2012 είναι:

Να μεταβάλλουμε το Καρναβαλικό Συνεργείο σε μια παραγωγική μονάδα που θα εργάζεται όλο το χρόνο με τους εξής στόχους:

Να δημιουργεί κατασκευές που θα διατηρούν και θα ενισχύουν την υπεροχή το Πατρινού Καρναβαλιού, έναντι των υπολοίπων Καρναβαλιών.

Να κατασκευάζει στοιχεία που θα διατίθενται σε άλλους Δήμους ή Φορείς και Επιχειρήσεις (π.χ. Σκηνικά Θεάτρου, Παιχνίδια Παιδικών Χαρών κ.λπ.) ώστε να αποφέρουν έσοδα στο Δήμο, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το Καρναβάλι, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις οποίες θα απασχοληθούν τοπικοί δημιουργοί και κατασκευαστές.

Το γεγονός ότι οι άλλοι Δήμοι κάνουν Καρναβάλια είναι πλεονέκτημα γιατί λόγω της κατασκευαστικής μας υπεροχής οι Δήμοι αυτοί θα μπορούσαν να είναι πελάτες του Καρναβαλικού μας Συνεργείου. Με αυτό τον τρόπο και έσοδα αποκτούμε, αλλά και ελέγχουμε την εξέλιξη των άλλων Καρναβαλιών, διασφαλίζοντας την αισθητική μας υπεροχή.

Να δημιουργήσουμε ένα χώρο μόνιμης Καρναβαλικής αναφοράς που θα αποτελέσει πόλο προσέλκυσης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια της Καρναβαλικής περιόδου (από την Έναρξη έως τη Λήξη του Καρναβαλιού), αλλά και όλο το χρόνο. Αυτός ο χώρος φυσικά θα είναι το μεγάλο έργο που ονομάζουμε Καρναβαλικό Πάρκο. Αλλά έως να γίνει πράξη αυτό το έργο, δημιουργούμε ένα μικρότερης κλίμακας Καρναβαλικό Χωριό.

Έχουμε επιλέξει τις εγκαταστάσεις του Λαδόπουλου, για να δημιουργήσουμε από φέτος κιόλας το Καρναβαλικό Χωριό, το οποίο θα λειτουργεί επί μήνες κάθε μέρα και θα απευθυνθούμε σε όλη την Ελλάδα για να προκαλέσουμε επισκέψεις σχολείων, αλλά και μεμονωμένες επισκέψεις οικογενειών.

Να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις τοπικές επιχειρήσεις ώστε να εξαλείψουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Να απλώσουμε το Καρναβάλι σε όλες τις γωνιές του νέου Δήμου.

Να εκπονήσουμε ένα ρεαλιστικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που θα καταγράφει τους στόχους και θα υποδεικνύει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επίτευξή τους.

Να οργανώσουμε το Τμήμα Marketing του Πατρινού Καρναβαλιού ώστε να διεκδικήσουμε από την αγορά τους πόρους που χρειαζόμαστε και δικαιούμαστε.

Να εκπονήσουμε ένα Σχέδιο Λειτουργίας της πόλης κατά την Καρναβαλική περίοδο, ώστε να αντιμετωπιστούν μεθοδικά τα προβλήματα που προκαλεί και οι ανάγκες που έχει μια τόσο μεγάλη εκδήλωση.

Το Σχέδιο αυτό θα περιγράφει αναλυτικά τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις κάθε Φορέα και Υπηρεσίας που εμπλέκονται στην υπόθεση Καρναβάλι. Ο καθένας θα ξέρει τι πρέπει να κάνει, πως πρέπει να το κάνει, πότε πρέπει να το κάνει. Τίποτε δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη του, ή να αντιμετωπίζεται την τελευταία στιγμή.

Από την καθαριότητα της πόλης και το κυκλοφοριακό, έως την ανάπτυξη των μικροπωλητών, την ενημέρωση των επισκεπτών, την αντιμετώπιση των φαινομένων μέθης, την πάταξη της μικροεγκληματικότητας («τσαντάκηδες» κ.λπ.) είναι όλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μεθοδικά, σύμφωνα με συγκεκριμένο Σχέδιο.

Αυτοί είναι οι στόχοι μας και με τη βοήθεια των πολιτών, με την βοήθεια και των νέων της Πάτρας και των καρναβαλιστών, θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη.

Καλώ και εγώ με τη σειρά μου τους πολίτες να πάρουν μέρος στη διαβούλευση για το καρναβάλι μας."

Φωτό από thebest-attacktv
 
Top