Το Τεχνικό Επιμελητήριο, Τμήμα Δυτικής Ελλάδος πραγματοποίησε σύσκεψη αναφορικά με την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α Πατρών, κ. Κοντοές Νίκος και ο επιβλέπων του Έργου του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, κ. Λάζαρη Γεώργιο...


Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε η κρισιμότητα του προβλήματος της ύδρευσης λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (μείωση βροχοπτώσεων κατά 20%, παρατεταμένες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών κλπ) αλλά η εξέλιξη των έργων στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α Πατρών ενημέρωσε τη Δ.Ε για την κατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης της Πάτρας και την κρισιμότητα του ισοζυγίου αποθεμάτων-κατανάλωσης για τους επερχόμενους θερινούς μήνες, αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη χρησιμότητα και συνάμα αναγκαιότητα για την υλοποίηση των γεωτρήσεων στην περιοχή που έχει υποδειχθεί από τους μελετητές.

Ο κ. Λάζαρης ενημέρωσε τη Δ.Ε σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου στο Φράγμα στη θέση Αστερίου, όπου έχουν ήδη παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να είναι ανεκτέλεστο περίπου το 25% του έργου του φράγματος, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα συνοδευτικά έργα τα οποία οδεύουν προς την ουσιαστική τους ολοκλήρωση τους επόμενους μήνες.

Από το σύνολο της συζήτησης η Δ.Ε του Τεχνικού Επιμελητήριου, Τμήμα Δυτικής Ελλάδος κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

1. Οι υδάτινοι πόροι αποτελούν δημόσιο αγαθό και εκ των πραγμάτων δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός παρά του συνόλου της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η εξεύρεση κοινωνικών συναινέσεων από τα τοπικά σύνολα θα πρέπει να διέπεται από αυτή την αρχή και, προφανώς, από αντίστοιχες μελέτες που θα διασφαλίζουν την ορθότητα του οποιοδήποτε σχεδιασμού με περιβαλλοντικά κριτήρια.

2. Η συνολική ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων σε Εθνικό επίπεδο απαιτεί συνολικό σχεδιασμό από πλευράς Πολιτείας, κάτι το οποίο απουσιάζει σήμερα με αποτέλεσμα οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται, να είναι συχνά, με βραχύ χρονικό ορίζοντα και αποσπασματικό χαρακτήρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση το Τεχνικό Επιμελητήριο, στα πλαίσια του ρόλου του ως επίσημος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, θα υλοποιήσει μελέτη υποδεικνύοντας τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες για το συγκεκριμένο στόχο (Εκμετάλλευση Επιφανειακών Υδάτινων Πόρων, Ελαχιστοποίηση Απώλειας Υδάτινων Πόρων, Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης κλπ).

3. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την άμεση εξεύρεση πολιτικής λύσης από πλευράς Πολιτείας για την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου, μιας και η επέκταση του πέραν του 2011, όπου λήγει τυπικά η Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, θα καταστήσει ως ιδιαίτερα κρίσιμη τη βιωσιμότητα ενός τόσο σημαντικού έργου Υποδομής όπως αυτό της Υδροδότησης της Πάτρας.

4. Η πραγματοποίηση των γεωτρήσεων στην περιοχή του Σουλίου, παρόλο το ρίσκο που έχουν εκ της φύσεως τους ως τεχνικό έργο για την αποτελεσματικότητα τους, κρίνεται αναγκαία δεδομένης της καθυστέρησης της υλοποίησης του Φράγματος Υδροδότησης της Πάτρας και του κρίσιμου ισοζυγίου κατανάλωσης/αποθεματικού (σε ωριαίο ή ημερήσιο επίπεδο) που υφίσταται στο Δήμο της Πάτρας για τους επερχόμενους θερινούς μήνες.

5. Οι υπεύθυνοι φορείς για τη λειτουργία του έργου του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης, ώστε το έργο να καταστεί άμεσα λειτουργικό και κοινωνικά επωφελές με την ολοκλήρωση παράδοσης του.

6. Το έργο του Φράγματος και οι επιπτώσεις που επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με την φαινόμενη θετική εξέλιξη για την κατασκευή του Αυτοκινητοδρομίου θα πρέπει να ενταχθούν στον υπό επικαιροποίηση Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, ώστε να είναι δυνατή η κοινωνικά και περιβαλλοντικά επωφελής ρύθμιση χρήσεων με στόχο την επίτευξη αναπτυξιακών στόχων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο δηλώνει τη διαρκή προσήλωση του στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της Περιοχής. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων υδροδότησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής με στόχο την επίτευξη ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδιασμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.


 
Top