Με την συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Κόλλα, στην Πάτρα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαβούλευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων»...


Είχαν προηγηθεί συναντήσεις σε Μεσολόγγι και Πύργο ενώ, όπως είναι γνωστό, μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας διεξήχθη και ηλεκτρονική διαβούλευση και συγκεντρώθηκαν όλες οι προτάσεις Δήμων, συνεταιριστικών οργανώσεων, αγροτικών ομοσπονδιών και συλλόγων, ομάδων παραγωγών κ.λπ.

Η διαβούλευση ξεκίνησε ύστερα από την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις αρχές Μαρτίου, στην διάρκεια της οποίας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και ο Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος περιέγραψαν το σύνολο των πολιτικών στήριξης του πρωτογενούς τομέα που αθροίζονται στην πρωτοβουλία του «Καλαθιού» της Περιφέρειας.

Την σημερινή συνάντηση άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος ο οποίος και περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, χαρακτηρίζοντας το «Καλάθι» ως μια σημαντική ευκαιρία αναζωογόνησης του πρωτογενούς τομέα, καλύτερης οργάνωσης της παραγωγής και απόκτησης πρόσβασης στα δίκτυα εμπορίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος περιέγραψε όλα τα βήματα που έχουν γίνει για την διαμόρφωση της πρότασης για το «Καλάθι της Περιφέρειας», επιμένοντας ιδιαίτερα στο αποτέλεσμα που θα έχει η πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά στην τόνωση της αγροτικής παραγωγής, στην πιστοποίηση των προϊόντων και την σύνδεση τους με την μεταποίηση καθώς και στην διεύρυνση του εξαγωγικού χαρακτήρα τους.

Ο κ. Αγγελόπουλος έκανε ενδεικτική αναφορά σε ορισμένα προϊόντα που παράγονται στην Αχαΐα και τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο «Καλάθι» της Περιφέρειας όπως η κορινθιακή σταφίδα και η πατάτα (η Αχαΐα και για τα δυο προϊόντα κατέχει την πρώτη θέση της εγχώριας παραγωγής), τα εσπεριδοειδή (6η η Αχαΐα σε παραγωγή σε σύνολο χώρας), τα τυροκομικά προϊόντα (επίσης 6η θέση για την Αχαΐα), το ελαιόλαδο, τα κρασιά με ονομασία προέλευσης, η φράουλα κ.α.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αιγίου Στάθης Θεοδωρακόπουλος επεσήμανε ότι με εξαίρεση την σταφίδα όλες οι υπόλοιπες καλλιέργειες καταρρέουν και ζήτησε την ενίσχυση των αγροτικών υποδομών και την στήριξη των αγροτών. Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής υπογράμμισε ότι οι Δήμοι, μετά τον «Καλλικράτη», έχουν πια αρμοδιότητες στην αγροτική πολιτική, πλην όμως, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γεωπόνους και ειδικευμένο προσωπικό.

Ο Δήμαρχος Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε το «Καλάθι» ως μια σημαντική πρωτοβουλία, με θετικό χαρακτήρα, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στο μέγεθος των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν. Ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Απόστολος Βανταράκης, που εκπροσώπησε στην συνάντηση τον κ. Δημαρά, τόνισε ότι το «Καλάθι» κινείται, ως πρωτοβουλία, προς την σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και σωστή αξιολόγηση η επιλογή των προϊόντων που θα ενταχθούν σ’ αυτό.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πάτρας Φίλιππος Γριτσώνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κρασί και στο ελαιόλαδο που έχουν μεγάλη δυναμική στην περιοχή μας ενώ ο Πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος υπογράμμισε ότι «η σταφίδα αντέχει» αλλά υπάρχουν και άλλα προϊόντα που μπορούν να αναδειχθούν και να υποστηριχθούν, όπως το ελαιόλαδο.

Παρεμβάσεις υπήρξαν, επίσης, από τον Διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων Ηλία Κασαλιά, τον Θεόδωρο Αρβανίτη, εκπρόσωπο Ομάδας Παραγωγών, τους περιφερειακούς συμβούλους Θανάση Πετρόπουλο και Σάκη Μαυρόγιαννη, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, κ.α.


 
Top