Η Ελλάδα αποσύρεται από την επιχείρηση εναντίον της Λιβύης σε περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση του ΝΑΤΟ κι απ΄ ότι φαίνεται λόγω της εμμονής της Γαλλίας...


Σ΄ αυτή τη περίπτωση θα παραχωρήσουμε μόνο την βάση της Σούδας ,ένα ιπτάμενο ραντάρ κι ένα ελικόπτερο έρευνας διάσωσης.

Η υπόθεση της απόφασης του ΝΑΤΟ θα παιχτεί τις επόμενες δύο ώρες.

Η εξέλιξη αυτή μάλλον βολευει τη κυβερνηση η οποία έψαχνε να βρει ευκαιρία να αποσυρθεί μετά από την αρνητική αντιμετώπιση που είχε το θέμα της στρατιωτικής ελληνικής εμπλοκής στη Λιβύη.
Πριν από λίγο το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

"Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.

Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης".
Τα τέσσερα F 16 ...εξαφανίστηκαν από τη λίστα.

Όπως έγινε επίσημα γνωστό οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

"Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω", είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι.

"Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη".

Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: "Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα...Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε".

Ραγδαίες όμως είναι οι εξελίξεις για την συμμαχική επέμβαση στη Λιβύη τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.Ενώ όλα έδειχναν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναλάβει τον πόλεμο κατά του Καντάφι σημειώθηκε τεράστιο ''ρήγμα'' στους κόλπους της συμμαχίας.Γερμανία και Τουρκία με την στάση-αποχή τους έχουν ''αφοπλίσει'' το ΝΑΤΟ και ήδη καταγράφονται δηλώσεις αποδοκιμασίας των 2 χωρών.

Ομως και στο στρατιωτικό σκέλος σημειώνεται δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την αποτελεσματικότητα των γαλλικών βομβαρδιστικών και έτσι εξηγείται από στρατιωτικούς κύκλους η ολόενα και αυξανόμενη εμπλοκή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το μεσημέρι ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν επιτυχώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Χαρακτήρισε την κατάσταση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη "πολύ αβέβαιη" και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Λίβυο ηγέτη.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC,"Meet the Press", ο στρατηγός Μάλεν είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι στενά επικεντρωμένη στην επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν στοχεύει στην απομάκρυνση από την εξουσία του λίβυου ηγέτη.

Ως απάντηση η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης μετέδωσε ότι "αναμένεται η επιχείρηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και να εξοπλιστούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες".

Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.

"Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Πηγή: onalert
 
Top