Έξι γιατροί του ΕΣΥ, ανάμεσά τους και ένας αππο την Πάτρα, θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν χρηματισμό τους από την εταιρία ορθοπεδικών ειδών...

«De Puy International» , θυγατρικής της Johnson & Johnson με έδρα τη Βρετανία, για την γνωστή υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών που προωθούσαν σε Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και άλλων πόλεων της επαρχίας.

Μετά από πολύμηνη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε το 2009 και διενεργείται από Εισαγγελέα Εφετών για το σκάνδαλο , η Εισαγγελία Εφετών παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των έξι ορθοπεδικών για τις κατηγορίες της δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για άλλους γιατρούς και για στελέχη της εταιρίας.

Οι έξι γιατροί ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και σε λογαριασμούς τους εντοπίστηκαν τεράστια χρηματικά ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους. Όπως φαίνεται να προκύπτει από στοιχεία της έρευνας, οι ορθοπεδικοί προωθούσαν τα προϊόντα της επίμαχης εταιρίας εξασφαλίζοντας για τους ίδιους ως «δώρο καλής συνεργασίας» το 23 έως 30% της αξίας τους, το οποίο η εταιρία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση. Έτσι το «δώρο» των γιατρών τελικώς πληρώνονταν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ενδεικτικό των ποσών που αποκόμιζαν οι γιατροί για κάθε «προώθηση» είναι ότι για ένα συγκεκριμένο μόσχευμα για την σπονδυλική στήλη το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε 70 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων το 30% πήγαινε στις τσέπες των γιατρών.

Το σκάνδαλο, έφτασε στην Ελλάδα μέσω αποκαλύψεων στη Μεγάλη Βρετανία. Η De Puy είναι θυγατρική της Johnson & Johnson και το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα των βρετανικών υπηρεσιών δίωξης οικονομικού εγκλήματος, αλλά και τα όσα κατέθεσε στο δικαστήριο του Λονδίνου ο Ρόμπερτ Τζον Ντούγκαλ, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για χρηματισμό παραγόντων των ελληνικών νοσοκομείων.

Από το πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων που κατατέθηκε στην εισαγγελέα κ. Ζαΐρη προέκυψαν αρχικώς 25 φυσικά πρόσωπα και 10 εταιρίες που συνδέονταν με το σκάνδαλο, ενώ το περιεχόμενο και η κίνηση όλων των λογαριασμών τους δόθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Παράλληλα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ζήτησε και πήρε τα ονόματα όλων των ορθοπεδικών που υπηρέτησαν το εν λόγω διάστημα σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας, ανάμεσά τους και αυτό του Αγ. Ανδρέα Πατρών.

Από το άνοιγμα των λογαριασμών των 12 γιατρών προέκυψαν σε αρκετούς μεγάλες καταθέσεις, παρότι γιατροί δημοσίων νοσοκομείων, με αμοιβές που κανονικά κυμαίνονται από 2.000-3.000 ευρώ. Συνολικά τα δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματά τους (την περίοδο 2001-2008) ανέρχονταν στο ποσό των 12.085.858,84 ευρώ και οι καταθέσεις τους το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στα 31.054.540,79 ευρώ.

Πηγή: thebest
 
Top