Επισπεύδεται, ώστε να είναι έτοιμη, στις αρχές Απριλίου, η αρχική λίστα, με τα πρώτα δημόσια φιλέτα, που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για την άντληση, όπως προσδοκάται 500 δισ. ευρώ...


Πληροφορίες θέλουν και την έκταση της τέως ΜΟΜΑ στο Ριγανόκαμπο, στην Πάτρα, να προγραμματίζεται να μπει και αυτή στη λίστα των, προς παραχώρηση, δημοίιων ακινήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, ακυρώνονται, τα όποια σχέδια υπήρχαν (επί υπουργίας στο Υπουργείο Εθνικής άμυνας του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου), για μεταφορά του ΚΕΤχ σε τμήμα της ανωτέρω περιοχής και χάνεται κάθε ελπίδα απόδοσης των εγκαταστάσεων του νυν στρατοπέδου στο Δήμο Πατρέων, που αποτελεί χρόνιο αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του attacktv, μετά την έκταση του πρώην εργοταξίου της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, που διακηρυγμένα βγαίνει στο σφυρί, για να γίνει κατά πάσα πιθανότητα εκεί ξενοδοχείο πέντε αστέρων και μαρίνα, η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων (σε συνεργασία με τους τομείς real estate των επτά μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών!) φέρεται να διερευνά την αξιοποίηση των 800 στρεμμάτων στο Ριγανόκαμπο μέσω της παραχώρησης προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη.

Στην περίπτωση, που η συγκεκριμένη έκταση ενταχθεί στην, προς αξιοποίηση δημόσια περιουσία, ερώτημα παραμένει, αν θα τεθεί προς πώληση ή μίσθωση και με ποιους όρους, καθώς όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά προς στιγμήν, ελέω της επιτακτικής προσπάθειας είσπραξης εσόδων κατά την επιταγή της τρόικας.

Κι άλλο «άδειασμα» για την Πάτρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της έκτασης στο Ριγανόκαμπο είναι δασική, γεγονός, που σημαίνει ότι ενδεχόμενο σχέδιο πώλησης «προσκρούει» -υπό κανονικές συνθήκες- στο άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς ο αποχαρακτηρισμός, που απαιτείται σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση, που συντρέχει λόγος εθνικού συμφέροντος και όχι για αξιοποίηση από ιδιώτη.

Βέβαια, οι σημερινές συνθήκες μόνο κανονικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, με το Μνημόνιο να προβλέπει ως βασικό όρο το ξεπούλημα δημόσιας γης και περιουσίας προς εκπλήρωση των οφειλών προς τους δανειστές της χώρας.

Άλλο σενάριο είναι η μίσθωση μέρους ή του συνόλου των 800 στρεμμάτων, με σύμβαση 49 ή 99 χρόνων –κατά τα βρετανικά πρότυπα–, όπως εξάλλου θα ισχύσει για όλη τη δημόσια περιουσία που θα παραχωρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια μορφή ιδιωτικοποίησης της έκτασης στο Ριγανόκαμπο θα σημάνει αυτόματα την ακύρωση του επί χρόνια αιτήματος του Δήμου Πατρέων μεταφοράς του ΚΕΤχ στο χώρο και της παράλληλης αξιοποίησης των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του στρατοπέδου προς όφελος των πολιτών της Πάτρας.

Άλλοι καιροί, άλλη φιλοσοφία

Τον προβληματισμό του για ενδεχόμενο υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού εξέφρασε στο attacktv ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια μεταφοράς του ΚΕΤχ στο Ριγανόκαμπο και της απόδοσης του χώρου του νυν στρατοπέδου στο Δήμο, με στόχο τη στέγαση φορέων της δημόσιας διοίκησης αλλά και τη δημιουργία πολυδύναμων πολιτιστικών κέντρων.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν είχε τελεσφορήσει, με μοναδική εξαίρεση τη μετέπειτα παραχώρηση 15 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Παρόλα αυτά, το αίτημα παραμένει υπαρκτό για την πόλη, η οποία βρίσκεται εκ νέου μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει ακόμη έναν δημόσιο χώρο, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Καράβολας κάνει λόγο για «άλλη φιλοσοφία» στο τιμόνι της πολιτικής ηγεσίας, υπογραμμίζοντας ότι αν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ισχύσει, ακυρώνει ένα πάγιο αίτημα της Πάτρας.

Το σίγουρο είναι ότι κατά τις επόμενες ημέρες οι προθέσεις της κυβέρνησης για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας –και στην περιοχή– θα αποσαφηνιστούν, καθώς για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, κατά την οποία θα εγκριθούν οι εκτάσεις και τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί, εν όψει και του σχεδίου που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, στις 24-25 Μαρτίου.

Πωλείται και η ΕΒΟ

Στο μεταξύ, ψηλά στην ιεράρχηση των αποκρατικοποιήσεων, βρίσκεται η εκποίηση και πώληση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά ήδη στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να παραδώσει αμαχητί την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

«Κυβέρνηση, υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Άμυνας καταδικάζουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), μια παραγωγική βιομηχανία, σε αργό θάνατο, απαξίωση, διάλυση, ξεπούλημα ή κλείσιμο» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΑΣ Αιγίου, καλώντας κάθε μαζικό φορέα της περιοχής να στηρίξει την κινητοποίηση που οργανώνεται αύριο στις 12 μ. στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων: «Με τις προτεραιότητες και στόχους που έχει η διοίκηση “πέτυχε”(!) τον οικονομικό στραγγαλισμό της εταιρείας και ο κίνδυνος πλήρους χρεωκοπίας είναι προ των πυλών!

Είναι πιστό αντίγραφο της κυβέρνησης Παπανδρέου που όλο μέτρα παίρνει για να βγούμε από την κρίση κι όλο πιο πολύ βυθίζει τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία στην ανέχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια και την ανεργία.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ ανακηρύσσονται σε ανεξέλεγκτους μηχανισμούς κατοχής που εφαρμόζουν την τακτική Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, καίνε, σκοτώνουν και προχωράνε!».


 
Top