Το όνομα του δράστη στο μακελειό σε κολλέγιο του Όρεγκον έχει διαρρεύσει στα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούμενα συγκλίνουσες πηγές μεταδίδουν πως πρόκειται για τον 26χρονο Κρις Χάρπερ Μέρσερ.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται μέχρι στιγμής στους δέκα, σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον ένοπλο -χωρίς να είναι ακόμη σαφές εάν αυτοκτόνησε ή πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης.

Τα κίνητρα του δράστη βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. Όλα δείχνουν όμως ότι το χέρι του όπλισε το θρησκευτικό μίσος. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η 18χρονη Κόρτνει Μουρ στην τοπική εφημερίδα News-Review, ο δράστης ζήτησε από τα θύματά του να σηκωθούν όρθιοι και να δηλώσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω πριν αρχίσει να πυροβολεί.

Σύμφωνα με την Αναστάζια Μπόιλαν, ο Μέρσερ είχε βάλει στο στόχαστρό του συγκεκριμένα όσους ήταν Χριστιανοί. Η Αναστάζια είναι μια από τους μαθητές που είχαν την τύχη να επιζήσουν. Τραυματίστηκε αλλά επέζησε. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο περιέγραψε στον πατέρα και τον αδερφό της όλα όσα έγιναν όταν ο 26χρονος μπήκε στην τάξη της.

Μπήκε στην τάξη πυροβολώντας και πρώτον απ’ όλους εκτέλεσε, εν ψυχρώ, τον καθηγητή της. Άλλοι τραυματίστηκαν, όλοι έπεσαν πανικοβλημένοι στο πάτωμα. Καθώς ξαναγέμιζε το όλο του, διέταξε τους μαθητές να σηκωθούν όρθιοι αν ήταν Χριστιανοί. Και όταν υπάκουσαν, τους είπε: "Ωραία, επειδή είστε Χριστιανοί, θα πάτε να δείτε τον Θεό σε περίπου ένα δευτερόλεπτο". Και τους εκτέλεσε.

Πηγή είπε στους New York Times πως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης ήταν ένας οργισμένος νέος, γεμάτος μίσος, ένας συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος, άθεος. Τον περασμένο Αύγουστο είχε γράψει ένα post για το πόσο θαυμάζει τον Βέστερ Φλάναγκαν, τον άνδρα που εκτέλεσε εν ψυχρώ έναν κάμεραμαν και μια δημοσιογράφο σε απευθείας σύνδεση.

Από τη μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο (Φωτογραφία: Associated Press )
 
Top