Διαστάσεις τραγωδίας λαμβάνει το θέμα του περιορισμού του ωραρίου επισκεπτών στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας. Τις τελευταίες ημέρες οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή είτε τις καθημερινές είτε το Σαββατοκύριακο, αναγκάζονται να πηδήξουν την καγκελόπορτα του αρχαιολογικού χώρου για να φτάσουν δίπλα στο μνημείο.

Και αν σας κάνει εντύπωση το ότι δεν βρίσκεται κανείς για να τους σταματήσει, είναι γιατί δεν υπάρχει φυλακτικό προσωπικό ούτε για τη νύχτα. Έτσι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας, από τους επιβλητικότερους ναούς και χαρακτηρισμένος ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO από το 1986, βρίσκεται έρμαιο στις ορέξεις αρχαιοκαπήλων ή οποιουδήποτε άλλου εχθρού του πολιτισμού.

Και αν πριν μερικά χρόνια επικρατούσε ξεσηκωμός στην Ηλεία για την «μεταφορά» του ναού διοικητικά στη Μεσσηνία, σήμερα δεν διαφαίνεται καμία προσπάθεια προστασίας του, από ουσιαστικότερους κινδύνους.

Πηδάνε την πόρτα της εισόδου

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε ενημερωθεί πως οι ξένοι τουρίστες που έφταναν έξω από το Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα δυσανασχετούσαν όταν διαπίστωναν πως είχαν διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα σε ένα δύσβατο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο για να επισκεφθούν ένα παγκόσμιο αρχαίο μνημείο, το οποίο είναι κλειστό σε ώρες που κατά γενική ομολογία τα υπόλοιπα σημαντικά μνημεία της χώρας. Και φυσικά αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν για να μην πάει χαμένος ο κόπος και ο χρόνος τους, να υπερπηδήσουν την καγκελόπορτα στην είσοδο και να επισκεφθούν το ναό ούτως ή άλλως.

Μάλιστα σε μια περίπτωση ένας τουρίστας έπεσε από ύψος δύο μέτρων από το κάγκελο της πόρτας στο έδαφος με αποτέλεσμα έναν μικροτραυματισμό. Αλλά κάπως έτσι αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι οι τουρίστες, πως ο χώρος ήταν ξέφραγο αμπέλι και δεν υπάρχει φύλακας, ούτε την ημέρα, μα πολύ περισσότερο τη νύχτα. Και μπαίνοντας εκεί οποιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε, είτε να αφαιρέσει κάποιο κομμάτι, είτε να προκαλέσει πάλι κάποια φθορά.

Και αν ο ναός είναι επισκέψιμος για κάποιες ώρες το πρωί, αυτό συμβαίνει γιατί για τις ανάγκες της λειτουργίας κάποιοι εργατοτεχνίτες «βαφτίστηκαν» φύλακες για να καλυφθούν τα κενά. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει κάνει αναφορές κεντρικά στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά μάλλον οι αρμόδιοι κωφεύουν. Φαίνεται πως έχουν ξεχάσει την υπόθεση με το τμήμα κίονα που αφαιρέθηκε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας ή πολύ δε περισσότερο την ληστεία στο παλαιό μουσείο της Ολυμπίας, αυτό της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Έχει επισημάνει το πρόβλημα τη ΠΕΥΦΑ

Το πρόβλημα έχει επισημάνει από την πλευρά της και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα σε δηλώσεις του στην Πρωινή, ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ Γιάννης Μαυρικόπουλος, στάθηκε στις διαστάσεις του προβλήματος, τοπικά και πανελλαδικά. «Η ιστορία της φύλαξης των αρχαίων βρίσκεται σε ανυποληψία. Η ηγεσία κοιτά μόνο τη βιτρίνα, γίνονται εγκαίνια μουσείων και χώρων, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη φύλαξη τους. Η κατάσταση που επικρατεί είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη, πανελλαδικά αφού παντού το πρόβλημα είναι οξυμένο. Είχαμε επαφές με τη νέα πολιτική ηγεσία στην οποία θέσαμε το ζήτημα της φύλαξης των χώρων και ειδικότερα το θέμα του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα που γνωρίζουμε αρκετά καλά. Μπορεί να λυθεί το ζήτημα είτε με προσλήψεις, είτε με κινητικότητα προσωπικού» ανέφερε ο κ. Μαυρικόπουλος σε δηλώσεις του. «Αυτή την ώρα είναι σα να αφήνουμε με δόλο στα χέρια αρχαιοκάπηλων ή καταστροφέων μνημείων. Είναι πραγματικά τραγική αυτή η κατάσταση. Περιμένουμε να δούμε την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Μέχρι τώρα γίνονταν μεταφορές και χρήση προσωπικού άλλων ειδικοτήτων, την ώρα που ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων στο προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια, ενώ δεν γίνονται γενικότερα προσλήψεις. Έπρεπε όμως να υπάρξει πρόβλεψη για το πρόβλημα αυτό και από το υπουργείο και από τις κατά τόπους Εφορίες Αρχαιοτήτων» είπε ο κ. Μαυρικόπουλος.

Πηγή: ilialive
 
Top