Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στην Ηλεία προκάλεσε την κινητοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την έλλειψη φυλακτικού προσωπικού στο ναό του Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος επεδίωξε και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος και δεσμεύθηκε να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίσουν τη φύλαξη του μνημείου και τη διατήρηση του ωραρίου λειτουργίας του.

Ο κ. Γεωργιόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες να υπάρξει επαφή με τη γενική γραμματέα του υπουργείου αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού. Προχθές ο υπουργός επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας για το θέμα του Επικουρείου Απόλλωνα. Η έλλειψη φύλαξης ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης. Το ωράριο λειτουργίας συζητήθηκε και αυτό, ενώ σχολιάστηκαν και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί προσωπικού μέσω προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που δεν μπορούν βρουν εφαρμογή. Αυτό επιβεβαίωσε στον κ. Γεωργιόπουλο και η Έφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Κόλλια. Ο υπουργός κ. Μπαλτάς ενημέρωσε πως άνοιξαν οι διαδικασίες έτσι ώστε ο επιτυχών στο διαγωνισμό του 2010 για τη θέση φυλακτικού προσωπικού, να προσληφθεί στη θέση που έμεινε κενή. Παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού θα ζητήσει να μετακινηθεί προσωπικό από άλλη περιοχή του νομού για να εξασφαλιστεί η φύλαξη του μνημείου. Ο κ. Γεωργιόπουλος συμπλήρωσε σε ότι αφορά τις ενέργειες που γίνονται συνολικά για την ανάδειξη του μνημείου πως ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός συντήρησης του οδικού δικτύου από το Θολό έως το Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα αλλά και την εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή.

Από μνημείο ιστορίας έγινε μνημείο σχολίων

Σχολιάζοντας την κατάσταση που προέκυψε με το ναό του Επικουρείου Απόλλωνα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ανέφερε τα εξής: «Για μια ακόμα φορά δυστυχώς, τα μνημεία πολιτισμού της Ηλεία, αντί να αναδεικνύουν τον τόπο, μετατρέπονται σε μνημεία δυσμενών σχολίων στο πανελλήνιο, ενίοτε και στη διεθνή κοινότητα. Το ίδιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια για δεύτερη χρονιά με ένα μνημείο προστατευόμενο ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Μέσα σε λίγα χρόνια μετατρέπεται σε μνημείο σχολίων. Γνωρίζεται ότι το 2009, υπουργός τότε και μετέπειτα πρωθυπουργός, πήρε το ναό και του έκανε ένα μικρό οδοιπορικό προκαλώντας την χλεύη ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Σήμερα το ίδιο αυτό μνημείο αφήνεται στην τύχη του αφύλακτο. Και γνωρίζεται τι έχει συμβεί και στην Αρχαία Ολυμπία με την προστασία και τη φύλαξή της. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανής και απαθής απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή μας, αλλά και για την Ελλάδα ολόκληρη και την παγκόσμια κοινότητα, γεγονός».

Προετοιμασία για την αφή της φλόγας και άλλα πολιτιστικά ζητήματα

Όμως ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνα δεν ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο. Συζητήθηκε και το μεγάλο κεφάλαιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Επισημάνθηκε πως οι πολιτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν αυτό το μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο με τη διεθνή απήχηση και χρειάζονται κεντρικές πολιτικές. Μάλιστα το 2016 είναι Ολυμπιακή χρονιά με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Ρίο της Βραζιλίας και θα χρειαστεί η αρωγή του υπουργείου Πολιτισμού. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του υπουργού και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, όπου θα τεθεί συνολικά το πολιτιστικό προϊόν όλης της περιφέρειας. Όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, σε συνεργασία με δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, έχει ανατεθεί στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» η επεξεργασία μιας πρότασης για τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων την εβδομάδα της τελετής αφής, ανάλογες της Ολυμπίας και του παγκόσμιου γεγονότος. «Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τι πρόκειται να κάνουμε. Ο Περιφερειάρχης έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός. Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από την Π.Ε. Ηλείας και θα είναι ικανή να υποστηρίξει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να αναδειχθεί το γεγονός και να ενταχθεί στο κοινωνικό ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Πηγή: ilialive
 
Top