Τρεις ξεχωριστές δικογραφίες παρέλαβε η Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων για την πολύκροτη υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μετά τις ποινικές διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο η κύρια ανάκριση πιθανότατα δεν θα ξεκινήσει αμέσως, μεταξύ άλλων λόγω αντικατάστασης της ανακρίτριας.

Μεταξύ όσων διώκονται είναι ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής, η υπεύθυνη της Εστίας και ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ουσιαστικά σε συγκάλυψη του bullying που είχε υποστεί από συμφοιτητές του ο άτυχος σπουδαστής από την Κρήτη.

Με αγωνία περιμένουν την έναρξη των ανακρίσεων, που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, οι γονείς του αδικοχαμένου 20χρονου, Ανδρέας και Μαρία, η κόρη τους Ελένη και ο μικρότερος γιος τους Πέτρος, οι οποίοι ζουν εφιαλτικές στιγμές τους τελευταίους επτά μήνες: Ο Δημήτρης Μπούκας, δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη«Το μόνο που θέλουμε πλέον είναι να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού μας. Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας είπε στην «Espresso»: «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτήν τη δικογραφία, που είναι μείζονος ενδιαφέροντος για όλη την Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και ομογενείς!

»Δεν μπορεί να πάει με τον συνήθη ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε σύντομες εξελίξεις για τις τρεις διαφορετικές δικογραφίες, αν δηλαδή θα οριστεί δικάσιμος. Η οικογένεια περιμένει να ξεκινήσει να τρέχει η δικογραφία στις 15 Σεπτεμβρίου, αν και προβλέπω παράταση».

Να σημειωθεί ότι η ογκώδης δικογραφία χωρίζεται σε τρεις μικρότερες. Η μία αφορά ανθρωποκτονία από πρόθεση (χωρίς να προσωποποιεί τις κατηγορίες), επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη βία.

Ηθική αυτουργία

Η δεύτερη παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και σύμφωνα με τον κ. Μπούκα η τρίτη δικογραφία είναι σε εκκρεμότητα: «Και αυτό γιατί δεν έχουν ασκηθεί ακόμη διώξεις. Ωστόσο έχουμε υποβάλει αίτηση στον εισαγγελέα να ερευνήσει τις ευθύνες της νέας διοίκησης της Γαλακτοκομικής Σχολής για την ποινή της επίπληξης που επέβαλε στην ομάδα των σπουδαστών για όσα αίσχη έγιναν σε βάρος του Βαγγέλη. Μένει να δούμε τι θα κρίνει ο εισαγγελέας».

«Στόχευση είναι να πληγεί εν όψει βουλευτικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία»

«Απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της "κατάχρηση εξουσίας" είναι επιεικής» χαρακτηρίζει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης την ποινική δίωξη που του άσκησε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος σε σχέση με την υπόθεση θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Μια συνήθης και επιβεβλημένη ανθρώπινη ενέργεια σε ανύποπτο χρόνο, περίπου έναν χρόνο προ του θανάτου Βαγγέλη Γιακουμάκη, που δεν είχε καμία σχέση με bullying, βασανισμούς κ.λπ., την οποία από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται κακόβουλη εκμετάλλευσή της δημόσια επιβεβαίωσα, διαστρεβλώθηκε σκόπιμα και βαπτίστηκε ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και μάλιστα σε σχέση με πραγματικά περιστατικά που ούτε ο πλέον νοσηρός νους θα μπορούσε εύκολα να συνθέσει. (...) Η στόχευση είναι να πληγεί η Νέα Δημοκρατία εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να πω ότι πρόκειται για μια χονδροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη» προσθέτει ο πρώην υπουργός.

Πηγή: Espressonews
 
Top