Οι δύο μονομάχοι του τηλεοπτικού debate, Τσίπρας - Μεϊμαράκης ετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε να τραβήξουν τις εντυπώσεις στο τηλεοπτικό κοινό και να αποφύγουν την σούπα debate των 7 πολιτικών αρχηγών.

Η κόντρα αναμένεται να είναι σκληρή, αφού εκτιμάται ότι στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου, η αναμέτρηση αυτή μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος με την βαρύνουσας σημασίας ψήφο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προετοιμάζονται για την τηλεμαχία της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν από τους εκπροσώπους τους να συναντηθούν προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι ώστε να αλλάξουν οι όροι.

Οι πρώτες διερευνητικές επαφές που έγιναν στα κανάλια για τηλεμαχία με έναν παρουσιαστή κοινής αποδοχής δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος, καθώς όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θέλουν να έχουν τον εκπρόσωπό τους ως προϋπόθεση για να μεταδώσουν το ντιμπέιτ.

Οι αλλαγές

• Ώρα έναρξης 22:00.

• Διάρκεια περίπου 2 ώρες.

• H NΔ προτείνει οι δύο πολιτικοί να είναι όρθιοι. Επιφυλάξεις από ΣΥΡΙΖΑ.

• Θα επιτρέπεται ο απευθείας διάλογος μεταξύ Τσίπρα – Μεϊμαράκη.

• Αυξάνεται ο χρόνος των ερωτήσεων των δημοσιογράφων και των απαντήσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς.

• Ο κάθε δημοσιογράφος θα ολοκληρώνει με τις ερωτήσεις του από μια ενότητα.

• Θα υπάρξουν 2 ή 3 διαφημιστικά διαλείμματα.

Οι τελικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες 48 ώρες μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που θα υπάρξει μεταξύ των δύο κομμάτων καθώς ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τους συνεργάτες του θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μοναδικός όρος που έθεσε η ΝΔ για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ ήταν να υπάρξει απ' ευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, κάτι με το οποίο δεν διαφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Δεν είναι αυτοσκοπός για την Αριστερά, η κυβέρνηση

Μήνυμα από τα Ιωάννινα , πως «δεν είναι αυτοσκοπός για την Αριστερά, η κυβέρνηση», έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Ήπειρο.

«Για μας η διακυβέρνηση, σημαίνει όχι, σύνταξη εγκυκλίων εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων , λαφυραγώγηση του κράτους , ρουσφέτι και κομματισμός.

Διακυβέρνηση για μας σημαίνει αγώνας από καλύτερες θέσεις, αλλά πάντα με καλύτερους στόχους , να αλλάξουμε όσα στοιχειώνουν την κοινωνία και την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ.Τσίπρας και τόνισε πως «οι ίδιες αξίες, τα ίδια ιδανικά , οι ίδιες ιδέες, που κινούσαν τα βήματά μας τα δίσεκτα χρόνια της παντοδυναμίας τους, τα κινούν και σήμερα».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στις Βρυξέλες, λέγοντας πως παίζουν τον ρόλο του άλλοτε παλατιού, καθώς λένε «πως δεν θα μας δώσουν αναδιάρθρωση του χρέους, εάν δεν αγκαλιστούμε με τον Μεϊμαράκη», στο οποίο έστρεψε στην συνέχεια τα βέλη του.

« Ο ίδιος και το κόμμα του, είναι μόνο εκπρόσωποι του πιο σκληρού ευρωπαϊκού συντηρητικού λόμπυ, αλλά είναι εκπρόσωποι της καθυστέρησης , του παλιού, της φθοράς, της διαπλοκής και των σκανδάλων». Μάλιστα πρόσθεσε, ότι

η ΝΔ στην σημερινή συγκυρία, πρωτοτυπεί γιατί εκπροσωπεί το οργανωμένο συμφέρον, τις αντικοινωνικές δυνάμεις, που βυσσοδομούν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για λόγος ιδεολογίας και ταξικών συμφερόντων, αλλά γιατί απειλούνται, το μέτωπο της φθοράς, οι δεξιοτέχνες της μίζας , οι εθνικοί εργολάβοι και οι βαρόνοι των ΜΜΕ που θα χάσουν τα προνόμια τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε από τα Ιωάννινα και στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή οικουμενικής, χαρακτηρίζοντάς τα , ως προπαγάνδα και μεγάλο ψέμα.

«Ο στόχος είναι φανερός. Να δείξουν ότι, όλοι είμαστε είναι ίδιοι. Να αναδείξουν ως εθνικό πρόγραμμα, την επιβολή και την στερέωση του καθεστώτος της διακυβέρνησης των δυνάμεων του χθες, το οποίο είναι δήθεν μονόδρομος. Μία απάτη και πολλά ψέματα. Γιατί απάτη είναι, η δήθεν εθνική ενότητα που επικαλούνται. Και πίσω της κρύβει την εθνική υποτέλεια που επιδιώκουν, με την δική μας μάλιστα συμμετοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, κάλεσε όλους , κυρίως τους νέους, να δώσουν την μεγάλη μάχη, σπίτι- σπίτι, χωριό-χωριό για να έχει ισχυρή εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγει η πατρίδα από το βάλτο και να προχωρήσει στο δρόμο των αλλαγών.

Μεϊμαράκης: Αυτό είναι το σχέδιο 100 ημερών για την επανεκκίνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στην εξουσία, αν και υποστηρίζει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «πρέπει να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση», για να εφαρμόσει τη συμφωνία που σύναψε με τους εταίρους.

Ο κ. Μεϊμαράκης, μία μέρα πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ, τονίζει την ανάγκη επενδύσεων στους τομείς που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεσμεύεται να διορθώσει «λάθη και αδικίες» του προγράμματος με τη διαμόρφωση «ρεαλιστικών, καλά τεκμηριωμένων προτάσεων» που θα συζητηθούν με τους θεσμούς.

«Δεν υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε», λέει και επισημαίνει ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης». Κάτι που -όπως διαμηνύει- μόνο με τη ΝΔ πρώτο κόμμα μπορεί να συμβεί.-Εννέα μήνες μετά, νέες εκλογές. Ποιο το διακύβευμά τους αυτή τη φορά;

Αυτή την ερώτηση πρέπει να την απαντήσει ο κ. Τσίπρας, που εξήγγειλε τις εκλογές, χωρίς να εξηγήσει το λόγο. Αφού προκαλώντας τις εκλογές του Γενάρη ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της χώρας, αφού απέτυχε παταγωδώς σ΄ ό,τι έλεγε και αφού έφερε το πιο επώδυνο Μνημόνιο και αμέσως μετά την ψήφισή του προκήρυξε εκλογές.

Χωρίς να δώσει τη δυνατότητα να τεθεί στο δημόσιο διάλογο και να συζητηθεί, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν επαρκώς. Αναμφίβολα, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε δυσμενέστατες συνέπειες. Ο κ. Τσίπρας με τους ερασιτεχνισμούς του γύρισε τη χώρα πίσω, φόρτωσε νέα βάρη στους Έλληνες και κατέληξε σ΄ ένα νέο δάνειο 90 δισ. ευρώ. Από τις εκλογές θα κριθεί αν χώρα θα πάει μπροστά με την εθνική συνεννόηση που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται.

-Ποιο το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησής σας, εφόσον κερδίσετε στις εκλογές; Ποιες οι άμεσες προτεραιότητές σας;

Πρώτο μέλημά μας είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεννόησης και συνεργασίας με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, για να βάλουμε μπρος, το συντομότερο δυνατόν, ένα εθνικό σχέδιο, με το οποίο θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και θα βγάλουμε τη χώρα απ' το αδιέξοδο. Παράλληλα, θα στείλουμε στους εταίρους μας το μήνυμα ότι μπορούμε να συζητάμε και να συνεννοούμαστε μεταξύ μας.

Δεύτερον, η σύσταση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ώστε να συζητούνται και να αποτιμώνται σε κάθε αξιολόγηση οι υποχρεώσεις μας.

Τρίτον η συγκρότηση ομάδας επιστημόνων και ειδικών, η οποία θα επεξεργαστεί το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας κατά Τομέα, Νομό και Περιφέρεια.

Τέταρτον, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που έχουν μπλοκάρει.

Πέμπτον, η σύνταξη ενός σωστού, ορθολογικού προϋπολογισμού. Και ασφαλώς, η εφαρμογή συντονισμένων πολιτικών για τον περιορισμό της ύφεσης και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε επιτυχώς τα δημοσιονομικά μέτρα.


 
Top