Με ζωντανές και συνεχείς συνδέσεις μετέδωσαν τα μεγαλύτερα δίκτυα τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, κάνοντας λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τονίζουν ότι η απουσία αυτοδυναμίας θα σημάνει μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας, γεγονός θα διατηρήσει τη χώρα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση», μεταδίδει το βρετανικό BBC. Ο ανταποκριτής του καναλιού στην Αθήνα, εκτιμά ότι μη αυτοδυναμία, «μπορεί να σημαίνει μία νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας, ενώ βρίσκεται μπροστά η αξιολόγηση του νέου προγράμματος από τους πιστωτές της χώρας»

«Τα πρώτα αποτελέσματα “δείχνουν” την επιστροφή του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», αναφέρει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «οι υποστηρικτές του έσπευσαν να το διατηρήσουν πρώτη πολιτική δύναμη». Η εφημερίδα περιγράφει ως «υποτονικά» τα συναισθήματα που επικρατούν στη Νέα Δημοκρατία για την δεύτερη θέση δημοσιεύοντας φωτογραφίες υποστηρικτών και υπαλλήλων στα γραφεία του κόμματος με σκυθρωπά πρόσωπα.

Στα σενάρια συγκυβέρνησης της επόμενης ημέρας εστιάζει η εφημερίδα Telegraph, εκτιμώντας ότι η αυτοδυναμία είναι αδύνατη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και πρώτο κόμμα. Η εφημερίδα μεταδίδει τις δηλώσεις του Νίκου Παππά, ο οποίος αποκλείει έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τη Νέα Δημοκρατία.

Επίσης χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ ως «παίχτη-κλειδί» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Για «την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» με τα exit poll να δείχνουν «ότι του δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία να τραβήξει τη χώρα έξω από την οικονομική κρίση αφότου υποχώρησε στις ευρωπαϊκές επιταγές», κάνει λόγο το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Υπογραμμίσει δε, ότι ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να φροντίσει για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η νέα δανειακή σύμβαση των 86 δισ. Ευρώ

«Αυτή τη φορά, ο Τσίπρας θα πρέπει να επιστρέψει στην εξουσία μαζί με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι», γράφουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι Financial Times.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης παραδέχεται την ήττα», είναι ο τίτλος της Washington Post. «Μετα από οκτώ θυελλώδεις μήνες, ο Έλληνας ηγέτης, κερδίζει μία αναπάντεχη σκληρή αναμέτρηση», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει το στοίχημα», γράφει η γαλλική Monde, ενώ αναφέρεται και στις εκτιμήσεις για το ποσοστό αποχής που πλησιάζει στο 40%.

«Η Δεξιά παραδέχεται την ήττα της», γράφει στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης τη Liberation, εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι Έλληνες έδωσαν δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, που πήρε το ρίσκο να παραιτηθεί τον Αύγουστο αφότου έχασε την αυτοδυναμία, ελπίζοντας να πάρει ισχυρότερη εντολή».

«Η στιγμή του Τσίπρα», είναι ο τίτλος της ισπανικής El Mundo, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό ποσοστό της αποχής.

«Η πιο σημαντική ερώτηση είναι με ποιον θα σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Η λίστα των πιθανών συνεταίρων είναι μεγάλη», γράφει η διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής Die Welt.

Πηγή: kontranews
 
Top