Εως τις 10 Οκτωβρίου αναμένονται τα «τσιμπημένα» εκκαθαριστικά για τους φόρους σε αγρότες και επιχειρήσεις. Μέχρι τις 20/10 έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ. Ποιοι πληρώνουν φέτος λιγότερο φόρο ακινήτων και ποιοι επιβαρύνονται. Οι γενικές εκπτώσεις και απαλλαγές.

Το χρονοδιάγραμμα βγήκε και είναι ανελαστικό. Το ταμείο είναι μείον και όλοι καλούμαστε να συνεισφέρουμε τον οβολό μας, μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει έως το τέλος του έτους, με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, των ρυθμίσεων, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, για να περιοριστεί η υστέρηση εσόδων και να κλείσει στο μέτρο του δυνατού η τρύπα του πρωτογενούς ελλείμματος, το οποίο πλασματικά εξακολουθεί να αποτυπώνεται στα στοιχεία του προϋπολογισμού ως πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για 500.000 αγρότες, επιχειρήσεις και υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ενώ έως τις 20 Οκτωβρίου θα χτυπήσει την πόρτα 6,1 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ του 2015, όπως ήταν και πέρυσι.

Η νέα εκκαθάριση φορολογίας εισοδήματος έχει ήδη αρχίσει να τρέχει. Τα ραβασάκια τα οποία «ψήνονται» αφορούν:

1. Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξήθηκε με το Μνημόνιο από το 27,5% στο 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και τώρα έρχεται νέα εκκαθάριση, πρακτικά με διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου.

2. Επιχειρήσεις. Με εξαίρεση τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για τις οποίες η προκαταβολή φόρου ήταν ήδη στο 100%, με το Μνημόνιο αυξήθηκε για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%. Έτσι, προσαρμόζονται ανάλογα και τα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος της περασμένης χρήσης.

3. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Όσοι υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους, έως τις 20 Ιουλίου, και εφόσον έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, θα πρέπει να περιμένουν νέο εκκαθαριστικό με αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Οι υπόχρεοι σε αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης Ι.Χ. θα έχουν επιβάρυνση από 279 έως και 1.146 ευρώ. Μετά την αύξηση του συντελεστή, σε ένα Ι.Χ. τετραετίας, 2.600 κυβικών, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από τα 1.420 στα 1.846 ευρώ, για Ι.Χ. εννιαετίας 4.000 κυβικών από τα 2.086 στα 2.712 ευρώ, ενώ αν το ίδιο Ι.Χ. έχει αγοραστεί την τελευταία πενταετία ο φόρος του από 2.980 αυξάνεται σε 3.874 ευρώ.

Αυτά για τις αρχές Οκτώβρη, διότι έπεται συνέχεια με τον ΕΝΦΙΑ και ασκήσεις επί χάρτου για την αναδιάταξη του φορολογικού, με το υπουργείο Οικονομικών να διαψεύδει σενάρια αύξησης φόρων τα οποία αρχικά τουλάχιστον, οι ίδιες οι δηλώσεις Τσακαλώτου - Χουλιαράκη κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, πυροδότησαν...

Και ο ΕΝΦΙΑ

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τις 10 Οκτωβρίου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις 20 του μήνα.

Η ΓΓΔΕ έστειλε οδηγία στις ΔΟΥ να διεκπεραιώσουν όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 2014 έως τις 9 Οκτωβρίου, ώστε απρόσκοπτα να τρέξει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2015 στη συνέχεια. Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν όπως και πέρυσι στην ενότητα «Περιουσιολόγιο» του taxisnet.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, χωρίς έκπτωση για όσους σχεδιάζουν (;) να εξοφλήσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ.

Στο Μνημόνιο έχουν γραφεί έσοδα 2,650 δισ. ευρώ και τόσα θα πρέπει να εισπραχθούν για φέτος αλλά και του χρόνου, ακόμα και αν αλλάξουν κάποια στιγμή οι αντικειμενικές αξίες. Η εκκαθάριση βέβαια αναμένεται να βγάλει πολλαπλάσια έσοδα, πάνω από 3 δισ. ευρώ, κοντά στα 3,2-3,3 δισ. ευρώ βεβαιωμένων οφειλών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και φέτος προβλέφθηκε η διατήρηση της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Από την άλλη πλευρά όμως έχει καταργηθεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τον ΕΟΤ και έτσι φορολογείται ο Οργανισμός για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει φέτος και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.

Οι διατάξεις νόμου οι οποίες συνόδευσαν το Μνημόνιο στη Βουλή ορίζουν ότι «καταργείται η προβλεφθείσα από το έτος 2015 απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων των ατομικών επιχειρήσεων, η οποία -έτσι κι αλλιώς- δεν είχε ισχύσει το 2014. Το θέμα της απαλλαγής θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του φόρου, ώστε να διασφαλιστεί και η μηχανογραφική υποστήριξη της τυχόν απαλλαγής και η αποφυγή των καταστρατηγήσεων του φορολογικού νόμου».

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Όσον αφορά στις γενικές εκπτώσεις και απαλλαγές, παραμένουν ίδιες σε σχέση με πέρυσι.

Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τρίτεκνους πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων.

Πηγή: euro2day
 
Top