Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν κατά τη διάρκεια συμπλοκών να σπάσουν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και να διεισδύσουν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε.

Οι μετανάστες κατάφεραν να παραβιάσουν τον φράκτη που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος δύο σημείων διέλευσης προς την Ουγγαρία, κατόπιν προχώρησαν, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίες οπισθοχώρησαν για περίπου 50 μέτρα και απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Είκοσι Ούγγροι αστυνομικοί και δύο παιδιά τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία αφού μια ομάδα μεταναστών επιχείρησε να παραβιάσει τα σύνορα, γνωστοποίησε ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού της χώρας.

«Μέχρι στιγμής 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο παιδιά έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα (στο νοσοκομείο), τα οποία τραυματίστηκαν αφού τα πέταξαν πάνω από τον φράκτη ασφαλείας» δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Θα επιδιορθώσουμε οριστικά τον φράκτη, θα τον ενισχύσουμε και θα προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουγγαρίας με κάθε νόμιμο μέσο».

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ανέφερε ότι η αστυνομία δε μπορεί να επιτρέψει σε κανένα μετανάστη να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος, ενώ προσέθεσε ότι η Σερβία δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία σήμερα με την Ουγγαρία με στόχο τη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών.

Η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθαν αντιμέτωποι με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

«Η αστυνομία λαμβάνει νόμιμα και αναλογικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα του ουγγρικού κράτους και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμαναν οι αρχές σε ανακοίνωση.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας σήμερα, μετέδωσαν σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το σερβικό τηλεοπτικό σταθμό RTS1, η ουγγρική αστυνομία χτύπησε αρκετούς δημοσιογράφους, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, που της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επίσης γίνεται λόγος από τα μέσα ενημέρωσης για τον τραυματισμό περίπου τριών παιδιών στα σύνορα, όπου μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα.

Η ουγγρική αστυνομία ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Νωρίτερα σήμερα, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς διαπίστωσε πως τουλάχιστον τρία οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα προσέγγισαν τα σύνορα με τη Σερβία, κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος.

Δεκάδες μετανάστες, κατά τη διάρκεια συμπλοκών, έσπασαν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και μπήκαν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε, μετέδωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ανέφερε ότι η αστυνομία δε μπορεί να επιτρέψει σε κανένα μετανάστη να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος, ενώ προσέθεσε ότι η Σερβία δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία σήμερα με την Ουγγαρία με στόχο τη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών.

Το Βελιγράδι στέλνει επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορα με την Ουγγαρία
Η Σερβία θα στείλει επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορά της με την Ουγγαρία για να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τον φράκτη στα σύνορα μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα ανάμεσα σε δεκάδες από αυτούς και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουγγρικής αστυνομίας, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

«Ο σκοπός είναι να προληφθούν περαιτέρω επιθέσεις εναντίον της ουγγρικής αστυνομίας από το έδαφός μας και με τρόπο ανθρώπινο και με σεβασμό να απομακρυνθούν οι μετανάστες από τον φράκτη και από την ουγγρική αστυνομία», ανέφερε ο Στεφάνοβιτς σε ανακοίνωσή του.

Οι ουγγρικές αρχές θα κατασκευάσουν φράκτη και στα σύνορα με την Κροατία, δηλώνει ο πρωθυπουργός Όρμπαν
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα ανεγείρει έναν φράκτη κατά μήκος τμημάτων των συνόρων της με την Κροατία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή καθημερινή εφημερίδα Die Presse η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Αποφασίσαμε να ανεγείρουμε έναν φράκτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία... και σε ορισμένα τμήματα των συνόρων με την Κροατία», είπε ο Όρμπαν στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ντι Πρέσε.

Ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία ξεκίνησε η γερμανική αστυνομία
Γερμανοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σήμερα στα σύνορα με τη Γαλλία, στο Μπράιζαχ αμ Ράιν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, μια ενέργεια που κατά τα φαινόμενα συνδέεται με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι Γερμανοί αστυνομικοί, που είχαν αναπτυχθεί στην άκρη μιας γέφυρας στον Ρήνο που συνδέει την Αλσατία της Γαλλίας με την κοινότητα Μπράιζαχ αμ Ράιν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, έκαναν ελέγχους επί δύο ώρες σε φορτηγά και αυτοκίνητα που έρχονταν από τη Γαλλία.

Οι αστυνομικοί σταματούσαν συστηματικά τα φορτηγά και ρωτούσαν τους οδηγούς για τον προορισμό τους, αλλά δεν τα έψαχναν όλα. Υπό τα βλέμματα των αιφνιδιασμένων οδηγών, που είδαν με έκπληξη να ξαναρχίζουν οι έλεγχοι στα σύνορα, σταμάτησαν και αρκετά ΙΧ αυτοκίνητα καθώς και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι συνταξιούχων.

"Με το άνοιγμα των συνόρων στην Αυστρία πλημμυρίσαμε από πρόσφυγες", εξήγησε ένας αστυνομικός, ο Τόμας Γκέρμπερτ που είναι εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Μπράιζαχ. "Ασφαλώς είμαστε φιλόξενοι, όμως σε κάποια στιγμή αναγκαστήκαμε να πατήσουμε φρένο επειδή οι δυνατότητες των κέντρων φιλοξενίας έχουν εξαντληθεί", πρόσθεσε.

Οι αστυνομικοί που περιπολούν στα σύνορα μετακινούνται συχνά καθώς "και η άλλη πλευρά, δηλαδή οι διακινητές, στέλνουν αναγνωριστικά οχήματα για να δουν αν γίνονται έλεγχοι", υπογράμμισε ο Γκέρμπερτ.

Η γερμανική αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους της σε ένα τμήμα των συνόρων με τη Γαλλία, κυρίως στην περιοχή της Αλσατίας.




 
Top