Όπως κάθε χρόνο το τελευταίο σαββατοκύριακο του μηνός Σεπτεμβρίου η τοπική Ιερά Μητρόπολη Πατρών θα εορτάσει την επέτειο της Επανακομιδής της Αγίας και Τιμίας Κάρας του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στον τόπο του μαρτυρίου του, την Πάτρα.

Φέτος όπως προανήγγειλε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος το πρωί στην θρησκευτική πανήγυρη του ναού της Παντάνασσας, ο εορτασμός θα λάβει χώρα στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2015 και θα είναι η 51η επέτειος. Η Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου από την Ρώμη και την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Πάτρα μετά από σχεδόν πεντακόσια χρόνια, είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964 μέσα σε μία ατμόσφαιρα ιερής συγκίνησης, παρουσία του τότε Μητροπολίτου Πατρών μακαριστού Κωνσταντίνου και πλήθους κόσμου.

Όπως ανέφερε ο κ.κ. Χρυσόστομος, και οι φετινές λατρευτικές, τιμητικές εκδηλώσεις προβλέπονται λαμπρές. Το Σάββατο στις 19.00 θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στο μεγάλο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου ενώ το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία.

Στις 17.45 το απόγευμα της Κυριακής θα ξεκινήσει η πομπή για την Ιχθυόσκαλα όπου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα κάνει την καθιερωμένη δέηση για την έναρξη της νέας αλιευτικής περιόδου ενώ στη συνέχεια όπως επιτάσσει το έθιμο, η Τιμία Κάρα και η εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα θα μεταφερθούν με πλοιάριο διά θαλάσσης στον μόλο του Αγίου Νικολάου και στις 19.00 στην πλατεία Τριών Συμμάχων θα γίνει η Θεία δοξολογία και δέηση παρουσία των αρχών της πόλης και του κόσμου. Ακολούθως θα ξεκινήσει λιτανεία της Τιμίας Κάρας επί της οδού Αγίου Ανδρέου με κατεύθυνση το ναό.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος κάλεσε τους πιστούς να δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε περίπου τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Tάκης Μαρτάτος

 
Top