Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να πληρωθούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου, αναμένονται φέτος τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκινά τώρα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος «θα έχει πολύ μικρές αλλαγές από το 2014».

Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για την πληρωμή είτε του συνόλου ή της πρώτης δόσης (έως 5 δόσεις συνολικά) του φόρου, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ερχόμενου μήνα. Ο φόρος μπορεί να πληρωθεί και με πιστωτική κάρτα σε έως 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα, είτε για το σύνολο του φόρου ή για κάθε μία από τις 5 μηνιαίες δόσεις.
Ο κ.Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Περιουσιολογίου και είπε ότι «πρέπει να κάνουμε αυτά που ορίζει ο νόμος και πάνω σε αυτά δουλεύουμε» και δήλωσε ότι «μέσα στο 2016, χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, θα κάνουμε μία καταγραφή του Περουσιολογίου».

Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και επιστροφές φόρων σε ιδιώτες (που φτάνουν και στις 1.463 μέρες για τον ΦΠΑ) ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει εντολή να παγώσουν οι επιστροφές φόρου, απλώς πολλές φορές καθυστερούν λόγω έλλειψης προσωπικού» και εξήγησε ότι «υπάρχει διαδικασία που πρέπει να τηρείται», ενώ τόνισε ότι «το σύστημα πρέπει να γίνει πιο αυτοματοποιημένο», διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός, όμως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».


 
Top