"Η νύφη μου δεν ήθελε να μπει στη βάρκα για την Κω" λέει η Τίμα Κουρντί, θεία του 3χρονου Αϊλάν και του 5χρονου Γκαλίμπ, των δυο μικρών προσφυγόπουλων που πνίγηκαν στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού στην Τουρκία.

Η Τίμα Κουρντί είναι αδερφή του πατέρα των δυο παιδιών. Ο Αμπντουλάχ Κουρντί ήταν ο μοναδικός από την οικογένεια που σώθηκε. Και τώρα, πρέπει να ζήσει με το βάρος πως δεν μπόρεσε να σώσει τα αγόρια του από τον πνιγμό. Του γλίστρησαν από τα χέρια, είπε σπαράζοντας όταν βρέθηκε στο νεκροτομείο.

Πρώτα, είδε τον Γκαλίμπ να χάνει τη μάχη και αναγκάστηκε να τον αφήσει για να προσπαθήσει να σώσει τον 3χρονο Αϊλάν. Δεν τα κατάφερε. Τα δυο αγόρια του πνίγηκαν και τα άψυχα κορμάκια τους ξεβράστηκαν στις ακτές της Αλικαρνασσού. Οι φωτογραφίες τους έκαναν το γύρο του κόσμου, συγκλονίζοντας όποιον τις είδε.

Η μητέρα των δυο παιδιών, Ρεχάν, δεν ήθελε να κάνει το ταξίδι από την Τουρκία στην Κω. Δεν ήθελε να μπει στη βάρκα που θα μετέφερε τους πρόσφυγες από την Αλικαρνασσό γιατί φοβόταν. Δεν ήξερε μπάνιο είπε, με τα δάκρυά της να τρέχουν ασταμάτητα από τα μάτια της, η Τίμα Κουρντί.



Η Τίμα Κουρντί μένει στον Καναδά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Είχε κάνει αίτηση στις καναδικές αρχές να της επιτρέψουν να πάρει την οικογένεια του αδερφού της υπό την προστασία της, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα. Αλλά η αίτηση απορρίφθηκε. Και αφού ο Καναδάς δεν τους δέχτηκε, ο αδερφός της, η γυναίκα του και τα παιδιά τους αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους χωρίς χαρτιά.

«Η Ρεχάν μου είπε στο τηλέφωνο πριν από μια εβδομάδα πως φοβόταν το νερό. "Δεν ξέρω κολύμπι, αν τύχει κάτι... δεν θέλω να πάω". Αλλά μάλλον αποφάσισαν πως ήθελαν να κάνουν το ταξίδι όλοι μαζί. Αυτά τα δυο παιδιά, δεν είχαν δει τίποτα καλό σε αυτή τη ζωή» είπε με δάκρυα στα μάτια η Τίμα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε έξω από το σπίτι της στο Βανκούβερ, όπου μένει και δουλεύει ως κομμώτρια.


Με μαύρα ρούχα και φωτογραφίες των ανηψιών της σε ένα κάδρο, τις οποίες χάιδευε συχνά χωρίς να μπορεί να πιστέψει πως τα δυο αγγελούδια χάθηκαν για πάντα, η Τίμα Κουρντί συγκλόνισε τους πάντες. Δεν έκρυψε πως φοβάται για τον αδερφό της, που αποφάσισε να γυρίσει στο Κομπάνι γιατί θέλει να είναι κοντά στους τάφους της γυναίκας και των γιων του!



Αποκάλυψε επίσης τα σπαρακτικά λόγια που της είπε ο χαροκαμένος αδερφός της. Πως ήθελε να μείνει στο Κομπάνι για να επισκέπτεται τα μνήματα. «Να πηγαίνω μπανάνες στον Γκαλίμπ (το αγαπημένο του φρούτο). Για ποιον θα αγοράζω τώρα μπανάνες;» τη ρώτησε. Και συνέχισε: «Δεν θέλω τίποτα άλλο από τη ζωή. Θέλω να θάψω τα παιδιά μου και να κάτσω δίπλα στους τάφους τους μέχρι να πεθάνω».

Η Τίμα Κουρντί θυμήθηκε και μια συζήτηση που είχε με τον αδερφό της πριν η οικογένεια μπει στο δουλεμπορικό για να περάσει στην Κω. «Η θάλασσα ήταν ήσυχη και έτσι ήξερε πως ήταν ασφαλές να περάσουν απέναντι. Ο Αϊλάν ήταν χαρούμενος, τόσο ενθουσιασμένος για το ταξίδι. Ρώτησε τον πατέρα του που πάνε και του απάντησε "στην Ευρώπη"».


Ο Αμπντουλάχ περιέγραψε αργότερα στην αδερφή του πως έγινε το κακό: «20 λεπτά ένα κύμα χτύπησε τη βάρκα. Οι διακινητές του είπαν να μην ανησυχεί. Αλλά μετά ήρθε και δεύτερο κύμα, η βάρκα αναποδογύρισε και ο Αμπντουλάχ έπιασε τα δυο του αγόρια λέγοντας τους "αναπνεύστε, αναπνεύστε. Δεν θέλω αν πεθάνετε!" Στο αριστερό του χέρι είχε τον Γκαλίπ. Όταν είδε πως ήταν νεκρός αναγκάστηκε να τον αφήσει. Μετά, γύρισε και κοίταξε τον Αϊλάν. Είδε αίμα να βγαίνει από τα μάτια του. Μετά είδε τη γυναίκα του να επιπλέει στη θάλασσα. Δεν μπόρεσε να την αναγνωρίσει!».



Πηγή: Daily Mail
Φωτογραφίες: Reuters – Daily Mail
 
Top