Αίσθηση πανελλαδικά προκάλεσε το δημοσίευμα της Πρωινής, σχετικά με τους ελέγχους από το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών σε γαμήλιες δεξιώσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο στην περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι «ράμπο» της Εφορίας βγήκαν στο δρόμο και δεν άφησαν το βράδυ του Σαββάτου χωρίς έλεγχο, καμία επιχείρηση του κλάδου.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε κάθε μορφής οικονομική δραστηριότητα, συνεχίζοντας το μπαράζ που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στην Ηλεία.

Στα κλαμπ, τα πανηγύρια και τις δεξιώσεις

Μετά τους σαρωτικούς ελέγχους σε τουριστικές περιοχές και παραθεριστικά θέρετρα της Ηλείας και κυρίως καταστήματα το χώρο της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης, ακολούθησαν οι έλεγχοι και μάλιστα μεικτοί, σε πανηγύρια και σε πλανόδιους πωλητές γουρουνοπούλας. Περιπτώσεις που όπως δηλώνουν στην Πρωινή οικονομικοί κύκλοι, μπορεί να εισπράξουν χιλιάδες ευρώ σε ένα βράδυ και να μην κόψουν ούτε μια απόδειξη ή ακόμα να μην έχουν καν ταμειακή μηχανή.

Μετά και από αυτό το περασμένο Σάββατο ήρθαν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε γαμήλιες δεξιώσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το κατάστημα μαζί με τον πελάτη θα πρέπει να έχουν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό όπως αναφέρουν κύκλοι της Εφορίας και επίσης να έχει δηλωθεί πως το κατάστημα είναι δεσμευμένο τη συγκεκριμένη ημερομηνία για την γαμήλια εκδήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους τέσσερις ελέγχους που έγιναν το περασμένο Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, μόνο σε μια περίπτωση βεβαιώθηκε παράβαση. Όμως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε ανάλογες περιπτώσεις σε δεξιώσεις γάμου ή βάφτισης, με απώτερο σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Και στα καφενεία των χωριών

Τελευταία ακούστηκαν παράπονα πως έλεγχοι έγιναν από τους «ράμπο» της Εφορίας, ακόμα και σε καφενεία χωριών ιδιαίτερα με μικρό πληθυσμό, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες στο θέμα της μη ύπαρξης παραστατικών (αποδείξεων) έφεραν ως επιχείρημα που αφορούσε παλιότερα το παραδοσιακό καφενείο ή ακόμα και την απαλλαγή από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο χαμηλότερο των 10.000 ευρώ.

Όμως η έννοια του παραδοσιακού καφενείου έχει εκλείψει και επιπλέον με το νόμο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο (έως 10.000 ευρώ), μπορούν α αιτηθούν στην αρμόδια Εφορία την απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η επιχείρηση δεν θα κόβει αποδείξεις.

Όπως και να έχει ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν, είτε από την Οικονομική Αστυνομία, είτε από το ΣΔΟΕ, είτε πάλι από τα συνεργεία που συγκροτούν οι τοπικές Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες ανά νομό και που οι τελευταίες θα διενεργούν ελέγχους στην περιοχή της χωρικής τους αρμοδιότητας.

ilialive.gr
 
Top