Πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ που είχε επιβληθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον ΣΚΑΙ για επεισόδια των σειρών «Pornucopia» και «Sex and Shopping» επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο σταθμός είχε προσφύγει στο ΣΤΕ ζητώντας να ακυρωθεί το πρόστιμο.

Οι εκπομπές, που είχαν προβληθεί μεταμεσονύχτια ώρα μεν, είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα πορνοταινιών με πρωταγωνιστές ομόφυλα ζευγάρια δε.

Το ΕΣΡ επισήμανε ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι επειδή τα επεισόδια προβλήθηκαν μετά τα μεσάνυκτα μπορούν να μην έχουν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 15) αξιούμενη ποιότητα και τον αξιούμενο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου.

Όπως αναφέρει το ΕΣΡ στην απόφαση του σε δύο εκπομπές της σειράς υπήρξε προτροπή «θα μπορούσες να είσαι εσύ και να κάνεις τα πράγματα που κάνουν κάποιες κοπέλες», εξωθώντας «κατ΄ αυτό τον τρόπο τηλεθεατές όπως συμμετάσχουν στην παραγωγή όμοιων ταινιών», ενώ όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΣΡ, η εκπομπή «δεν έχει την στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης, αλλά ούτε ενέχει τον απαιτούμενο σεβασμό στην αξία του ανθρώπου».

Ο τηλεοπτικός σταθμός είχε υποστηρίξει ότι οι εκπομπές πραγματεύονται κοινωνικά «θέματα-ταμπού» και αποτελούν παραγωγή που έχει προβληθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, του τηλεοπτικού σταθμού ΗΒΟ, ο οποίος παράγει και ποιοτικά προγράμματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3221/2015 απόφασή τους απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του τηλεοπτικού σταθμού, κρίνοντας παράλληλα νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του ΕΣΡ.

Πηγή: tvxs
 
Top