Πονοκέφαλο σε χιλιάδες οφειλέτες προκαλούν οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι αλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές.

Τις νέες, αυστηρότερες προϋποθέσεις θα πρέπει να τις πληρούν όλοι οι οφειλέτες, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τις ρυθμίσεις για τα χρέη τους προς το Δημόσιο.

Οι αλλαγές αφορούν τόσο το επιτόκιο όσο και τη δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων σε συνάρτηση με τη φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη.

Αναλυτικά:

Επιτόκιο

Αυξάνεται στο 5%, από 3% προηγουμένως, για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Για τους φορολογούμενους που έχουν χαμηλότερες οφειλές, προκειμένου να μην ισχύσει το επιτόκιο 5% θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

- Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

- Η βασική οφειλή που θα υπάγεται στη ρύθμιση να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Λιγότερες δόσεις

Θεσπίζεται η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων εάν ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή λιγότερων δόσεων από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Απώλεια ρύθμισης

Χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.


 
Top