Η μεγάλη μείωση στα διαθέσιμα προς ύδρευση ύδατα από τον Γλαύκο έχει δημιουργήσει το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα διάφορες περιοχές της πόλης να μένουν χωρίς νερό. Όπως εξηγεί στο thebest o Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας φέτος η ποσότητα των νερών είναι μειωμένη κατά περίπου 45% σε σχέση με πέρυσι και το γεγονός, όπως επισημαίνει αποδίδεται τη μειωμένη χιονόπτωση κυρίαρχα κι όση στη βροχόπτωση. Ταυτόχρονα, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες δημιουργούν υπερκατανάλωση τονίζει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, σύμφωνα με τον οποίο οι προγραμματισμένες διακοπές θα ισχύσουν σίγουρα μέχρι την Πέμπτη κι από κει και πέρα ευελπιστούν μετά και τις προβλέψεις για βροχές να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά το πρόβλημα αναδεικνύει το ζήτημα της χρηστής και καταλληλότερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ο κ. Παπανικήτας αναφέρει ότι τη διαχείριση των νερών του Γλαύκου έχει η ΔΕΗ και υποστηρίζει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ αυτή έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος. Αναφέρει για παράδειγμα ότι υπάρχουν κανάλια και ταμιευτήρες που δεν έχουν συντηρηθεί. Με τη ΔΕΗ υπήρξε επικοινωνία λέει ο κ. Παπανικήτας και διαπιστώνει ενδιαφέρον ωστόσο υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Επίσης, προσθέτει ότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος η ΔΕΥΑΠ έδωσε προς από γεωτρήσεις προς άρδευση, μη πόσιμο νερό ώστε να γίνει εξοικονόμηση στην ύδρευση, η οποία ανήλθε τις τελευταίες ημέρες σε περίπου 250 κυβικά, ενώ στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016 θα μπει σε προτεραιότητα η διαχείριση του νερού με στόχο την αξιοποίηση όλων των πηγών υδροδότησης της Πάτρας ενώ δρομολογούνται έργα για να μη χάνεται πόσιμο νερό στη διαδρομή.

Όπως αναφέρει η ΔΕΥΑΠ στη σχετική της ανακοίνωση παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται για συνεχή και πλήρη υδροδότηση της πόλης, αναγκάζεται λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και σε συνδυασμό με την μειωμένη παροχή νερού από του Γλαύκο, να προβεί σε προγραμματισμένες διακοπές νερού σε τμήματα της πόλης, από την Τρίτη 8/9/2015 μέχρι και Πέμπτη 10/9/2015.
Ενημερωτικά αναφέρουμε:
• Η υφιστάμενη παροχή νερού από τον Γλαύκο μέσω των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, είναι μειωμένη κατά 45%, σε σχέση με αυτής της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2014.
• Το προηγούμενο 20/ημερο έγιναν προσπάθειες για εξασφάλιση επιπλέον ποσότητας νερού 200m³/h, από υδρομάστευση που δημιουργήθηκε στο Γλαύκο και 70m³/h από αξιοποίηση γεώτρησης.
• Η αποκατάσταση των διαρροών, οι οποίες οφείλονται σε τμήματα του παλαιού δικτύου, αντιμετωπίζονται με δυσκολία λόγω της μη έγκαιρης προμήθειας ειδικών εξαρτημάτων, εξαιτίας των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τον έλεγχο κεφαλαίων των Τραπεζών.
• Το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλεται από το προσωπικό της ΔΕΥΑΠ για την εξασφάλιση της υδροδότησης της πόλης, μπορεί να εκτιμηθεί εάν ληφθεί υπόψη ο συνεχής μειούμενος αριθμός των εργαζομένων και η απαγόρευση προσλήψεων, με την σταθερή άρνηση τόσο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Πέμπτη 10/9/2015
10 π.μ. ως 4 μ.μ. - Περιοχές: Εγλυκάδα, Περιβόλα, Μπεγουλάκι, Σύνορα, ΚΕΤΧ, ΤΕΙ, Νοσοκομείο, Γηροκομειό
4 μ.μ. ως 10 μ.μ. – Περιοχές: Ταραμπούρα, Ψαροφάι, Ζαρουχλέικα, Παραλία Πάτρας, Ιτιές Λεύκα

Ελευθερία Μακρυγένη
 
Top