Η επιβολή ΦΠΑ 23% επιβλήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων διά βίου μάθησης, επιφέροντας αύξησή τους έως και 2.000 ευρώ ετησίως.

Κι ενώ όλοι περίμεναν πως σήμερα θα εκδοθεί η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα “πάγωνε” η επιβολή του ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, ήρθε εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με την οποία επικυρώνει το μέτρο!

Παρά τις πληροφορίες για δίμηνο «πάγωμα» του μέτρου, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση προχωρά κανονικά σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία εξέδωσε σχετική εγκύκλιο. Μένει να δοθούν διευκρινίσεις για το ποια ιδιωτικά σχολεία εξαιρούνται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης υποχρεούνται να προχωρήσουν έως τις 8 Σεπτεμβρίου σε δήλωση μεταβολών καθώς τίθεται σε ισχύ ο ΦΠΑ 23%.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά κανονικά στην εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Η Γενική Γραμματεία στην εγκύκλιό της σημειώνει ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυτών εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά, όπως:

- Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

- Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και

- Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.


 
Top