Γλυκό με απαλό άρωμα και γεύση για όλες τις ώρες

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για την Μαρκίζ
280 γραμμάρια γλυκόπικρη κουβερτούρα
¾ φλιτζάνια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
4 ολόκληροι μεγάλοι κρόκοι αυγών
¼ φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά

Για την σως σοκολάτας
200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
Μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
50 γραμμάρια βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μέλι


Εκτέλεση

Για την Μαρκίζ
Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 30εκ.-35εκ και την επενδύουμε με μεμβράνη εσωτερικά.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα κουβερτούρα. Προσθέστε τα κομματάκια σοκολάτας σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους που πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει.

Ανακατέψτε την σοκολάτα μέχρι να λιώσει εντελώς. Αφαιρέστε τη σοκολάτα από τη φωτιά και κρατήστε τη ζεστή. Χαμηλώστε τη φωτιά κάτω από το νερό και να κρατήστε το ζεστό. Θα το χρειαστείτε ξανά.
Σε ένα άλλο μέτριο μπολ, χτυπήστε 1/2 φλιτζάνι βούτυρο μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Προσθέστε 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και την κοσκινισμένη σκόνη κακάο. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ μέταλλο, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά τους κρόκους μαζί με 1/4 φλιτζάνι νερό, 1/4 φλιτζάνι βούτυρο και 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη.
Ρυθμίστε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και χτυπήστε ελαφρά το μείγμα των αυγών συνεχώς μέχρι ένα θερμόμετρο καραμελών διαβάζει 80 βαθμούς Κελσίου, περίπου 5-6 λεπτά.
Αφαιρέστε το μείγμα των αυγών από πάνω από την κατσαρόλα και χτυπήστε με ένα ηλεκτρικό μίξερ το μείγμα μέχρι να γίνει παχύρρευστο και δροσερό, περίπου 5 λεπτά. Μαζί με το μείγμα των κρόκων ρίχνετε το μείγμα με το κακάο χτυπώντας το με το μίξερ και στη συνέχεια ρίχνετε την ζεστή σοκολάτα μαζί με την βανίλια.

Σε ένα ξεχωριστό καθαρό μπολ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος έως μέχρι να γίνει ελαφριά σαντιγί.
Με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ενώνετε το μείγμα σοκολάτας με την σαντιγί.
Μεταφέρετε το μείγμα στην φόρμα και αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες. Σερβίρετε με την σως σοκολάτας και διακοσμούμε με σμέουρα.

Για την σως σοκολάτας
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε για 5 λεπτά ώσπου να λιώσουν και να προκύψει ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.

Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά

Πηγή: sidagi
 
Top