Επιχειρηματίας για τον οποίο υπάρχουν αναφορές στη δικογραφία η οποία στάθηκε αφορμή για την κατάθεση του Εβρέ Φαλτσιανί στις ελληνικές δικαστικές αρχές κατέβαλε στην Εισαγγελία της Αθήνας 500.000 ευρώ.

Λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι στο Παρίσι κλιμάκιου εισαγγελέων και τη συνάντηση τους με τον «κλέφτη» της λίστας Λαγκάρντ από την τράπεζα HSBC στη Γενεύη, ο επιχειρηματίας προσήλθε στην εισαγγελία και ζήτησε να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό.

Το όνομα του περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ αλλά φέρεται και ως ένα από τα πρόσωπα που ενδεχομένως «εξυπηρετήθηκαν» από ερευνώμενη εγκληματική οργάνωση με στόχο τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας διερευνάται η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, ξεκίνησε τον Αύγουστο όταν ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διαβίβασε σχετικές καταγγελίες στην εισαγγελία. Την περασμένη Παρασκευή ο Εβρε Φαλτσιανί σε μια κατάθεση που διήρκεσε πάνω από 9 ώρες έδωσε στοιχεία στις δικαστικές αρχές, τα οποία ήδη αξιολογούνται.

Οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση είχαν καλέσει τον επιχειρηματία να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αρχικώς ζήτησε προθεσμία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν και συζητήσεις στο πλαίσιο των άτυπων διαπραγματεύσεων πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης με στόχο την επιστροφή του «μαύρου» αφορολόγητου χρήματος στα δημόσια ταμεία.

Μετά την κατάθεση Φαλτσιανί, όμως, ο επιχειρηματίας δήλωσε στις εισαγγελικές αρχές ότι επιθυμεί να πληρώσει το σύνολο των 500.000 ευρώ που του καταλογίζονται ως φόροι από φερόμενα αδήλωτα εισοδήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία με στόχο να πετύχει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ότι αν επιστρέψει τα χρήματα δεν διώκεται.

Πηγή: Real
 
Top