Την ίδια στιγμή που η σχολική κοινότητα της Κάτω Αχαΐας θρηνεί, έρχεται και ένα καλό νέο. Ένα σχολείο κόσμημα το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο της Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε να λειτουργεί.

Ο λόγος για το 1ο Δημοτικό Σχολείο, ένα σχολικό συγκρότημα 3.000 τμ που ολοκληρώθηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 4..200.000 ευρώ.

Ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, είναι αυτός που είχε την έμπενυση για την ανέγερση του σχολείου. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσής του δήλωσε, μεταξύ άλλων:

"Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις λειτουργίες του σχολείου ώστε να είναι φωτεινό ηλιόλουστο και ανοικτό για αερισμό ώστε να αλλάζει ο αέρας αφού για την μετάδοση των ιώσεων υπεύθυνοι είναι οι κλειστοί χώροι. Ταυτόχρονα όμως είναι κατασκευασμένο με ενεργειακά υαλοστάσια ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του για να έχουμε τις επιθυμητές συνθήκες θερμικής άνεσης και κατάλληλα επιλεγμένα φυτά χάρη στον εκλιπόντα δασολόγο του δήμου κ. Δ. Κανελλόπουλο, η απώλεια του οποίου είναι δυσαναπλήρωτη, για την φυτοκάλυψη που θα λειτουργούν ως φίλτρο του αέρα για να είναι απαλλαγμένος από αιωρούμενα σωματίδια για τους τρυφερούς πνεύμονες των παιδιών μας.

...Είναι σκόπιμο να αναφερθεί εδώ ότι οι περιορισμοί του κτιριολογικού προγράμματος, όπως ένα στέγαστρο που τοποθετήθηκε αναγκαστικά εκεί, είναι δύσκαμπτοι και γίνονται πολλές φορές εμπόδιο στην σωστή βιοκλιματική σχεδίαση. Τέλος ακόμα και όταν είναι κλειστό το σχολείο θα συνεχίζει να ωφελεί αφού το ενεργειακό του πλεόνασμα, ηλεκτρική ενέργεια, θα τροφοδοτεί δωρεάν τον δήμο μας».

Φωτ. αρχείου από localit.gr
 
Top