Σε μια από τις πιο ουσιαστικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ηλείας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ελήφθη ομόφωνα η απόφαση για την παράταση της επιβολής του Τέλους Ερυμάνθου, στους λογαριασμούς ύδρευσης των καταναλωτών στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Μάλιστα η νέα πρόεδρος του Συνδέσμου Εύη Βεργοπούλου παραδέχθηκε πως, η συγκεκριμένη επιβάρυνση βοηθά σημαντικά στα λειτουργικά έξοδα του διυλιστηρίου και του δικτύου ύδρευσης από τον Ερύμανθο, ενώ οι νέες συνδέσεις σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καθυστερήσει σημαντικά λόγω των συνθηκών.

«Να πούμε στον κόσμο και δεν είναι καλό να λέμε ψέματα για να γινόμαστε ευχάριστοι. Το διυλιστήριο έγινε με χρήματα από το Ταμείο Συνοχής. Η Νομαρχία Ηλείας είχε τότε μια χρυσή ευκαιρία που άρπαξε και έφτιαξε το διυλιστήριο που παρέχει νερό πολύ καλό ποιοτικά στους δύο δήμους. Οι συνδέσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό αν και δεν αφορά το σύνδεσμό αλλά της ΔΕΥΑ, μας απασχολεί. Το ΕΣΠΑ καθυστερεί, οι χρηματοδοτήσεις δεν έρχονται και οι συνδέσεις έχουν καθυστερήσει.

Ο κόσμος πληρώνει τέλος Ερυμάνθου για το νερό που δεν του έρχεται. Στις οικονομίες κλίμακας, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούμε το διυλιστήριο» ανέφερε σε δηλώσεις της χθες η κα Βεργοπούλου. «Η άλλη η επιλογή θα ήταν να επωμιστούν τη λειτουργία του διυλιστηρίου, μόνο τα νοικοκυριά που υδροδοτούνται από τον Ερύμανθο, όμως αυτό το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο. Με τρία ευρώ τώρα, πληρώνουμε όλοι για το διυλιστήριο που θα μας ωφελήσει όλους μας. Όλοι κάποια στιγμή θα παίρνουμε νερό από εκεί. Ως σύνδεσμος θα μπορούσα να πω, ας πληρώσουν οι δήμοι και ο κόσμος να μην πληρώνει, ή να μην πάρω θέση για το θέμα. Αυτό όμως το θεωρώ πολιτικά ανήθικο.

Είναι λάθος να λαϊκίζουμε σε ένα τέτοιο θέμα. Όμως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει το διυλιστήριο» είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου. Η κα Βεργοπούλου μίλησε για το πολύ κακό σενάριο που η ίδια και τα μέλη της διοίκησης θέλουν να αποφευχθεί, αυτό δηλαδή που αν ο σύνδεσμος βρεθεί δύο συνεχόμενες χρονιές με χρέη, γεγονός που θα τον οδηγήσει στη διάλυση. Επισήμανε πως ο Καλλικράτης μπορεί να προβλέπει μέσα από τους διατάξεις του τις διαδικασίες για τη συνέχεια όμως το έργο θα απαξιωθεί, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν.

«Ζητάμε από τους πολίτες να κάνουμε υπομονή να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις. Πιστέψτε μας πως όλοι θέλουμε να λειτουργήσει σωστά το έργο. Επωμιζόμαστε τα τρία ευρώ το μήνα. Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο, είναι όμως ο μόνος τρόπος να έχουμε δημόσιο φτηνό νερό. Το νερό δεν είναι δωρεάν, υπάρχει μια διαδικασία για να φτάσει στις βρύσες μας και αυτό κοστίζει. Σκεφτείτε να μην ήταν το έργο αυτό δημόσιο» σχολίασε ακόμα η κα Βεργοπούλου.

Σε ότι αφορά τις επαφές που η ίδια έχει ξεκινήσει με τους δύο δήμους και της δύο ΔΕΥΑ δήλωσε πως η συνεργασία με το δήμο Πύργου είναι πολύ καλή και διαφαίνεται πως τα χρέη που υπάρχουν προς το σύνδεσμο θα καλυφθούν σε μεγάλο ποσοστό, ενώ οι τρέχουσες οφειλές θα αρχίσουν να πληρώνονται τακτικά από τώρα και στη συνέχεια. Συνάντηση με το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας θα υπάρχει την Πέμπτη, με την ελπίδα πως θα υπάρχει συνεννόηση και εκεί όπως είπε.

Ο δήμος Πύργου οφείλει προς το σύνδεσμο 440.000 ευρώ, ενώ ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας 183.000 ευρώ. Από την άλλη υπάρχει το μεγάλο χρέος του συνδέσμου προς τη ΔΕΗ ύψους 800.000 ευρώ για το οποίο θα γίνει προσπάθεια διακανονισμού. Σε αυτές τις οφειλές περιλαμβάνεται το κόστος λειτουργίας για 23 μήνες, αλλά και η περίοδος της δοκιμαστικής λειτουργίας όπου υπήρχε όμως παροχή νερού.

Μια από τις ευχάριστες εξελίξεις που ανέφερε η κα Βεργοπούλου είναι η σύνδεση του Κατακόλου που είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης και μπορεί πλέον να υδροδοτήσει και κρουαζιερόπλοια. Αυτό πρακτικά σημαίνει έσοδα για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου και το δήμο Πύργου και κατά συνέπεια έσοδα και για τον Σύνδεσμο. Να σημειώσουμε εδώ πως σύμφωνα με τις αναφορές και εξαγγελίες της τότε δημοτικής αρχής το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να έχει λειτουργήσει από το 2012 και είχαν γίνει μάλιστα και οι ανάλογες παρουσιάσεις.

Πηγή: ilialive
 
Top