Μια caretta - caretta έζησε μια μεγάλη περιπέτεια στον Κυπαρισσιακό κόλπο όταν βγαίνοντας στην ακτή για την ωοτοκία δέχθηκε επίθεση από σκύλους που την τραυμάτισαν. Η θαλάσσια χελώνα caretta – caretta που εθελοντές την περιέθαλψαν και την βάφτισαν Αιμιλία, χθες το πρωί επέστρεψε και πάλι στο φυσικό της περιβάλλον στο Ιόνιο, έχοντας αναρρώσει πλήρως.

Οι στιγμές που έζησαν οι εθελοντές αλλά και εκατοντάδες παραθεριστές στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Grecotel Olympia Riviera Resort στα Λουτρά Κυλλήνης, ήταν πολύ συγκινητικές.

Συγκινητικές στιγμές

Λίγο μετά τις έντεκα το πρωί της Τρίτης, περίπου 500 ένοικοι του ξενοδοχείου κυρίως παιδιά με τους γονείς τους, αλλά και εθελοντές Έλληνες και ξένοι από τον «Αρχέλων», αφού παρουσίασαν την ιστορία της «Αιμιλίας», άφησαν δέκα μέτρα μπροστά από τη θάλασσα πάνω σε καθαρή άμμο, την θαλάσσια χελώνα για να πάρει το δρόμο της προς το νερό. Εκείνη όμως δύο φορές γύρισε πίσω προς τους εθελοντές που την περιέθαλψαν για δύο μήνες, σα να μην ήθελε να τους αποχωριστεί, σα να μην ήθελε να φύγει. Ιδιαίτερα αυτή η στιγμή ήταν πολύ συγκινητική για όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά και κυρίως για τους εθελοντές που βούρκωσαν.

Η περιπέτεια της Αιμιλίας

Όπως είπε ο Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης του «Αρχέλων» Παύλος Τσάρος, μέσα από τα προγράμματα που υλοποιεί ο σύλλογος στην περιοχή της Πελοποννήσου, οι εθελοντές εντόπισαν στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου τα ξημερώματα της 2ας Ιουνίου τραυματισμένη τη χελώνα. οι εθελοντές του Συλλόγου, κατά την καθημερινή, πρωινή περιπολία τους στην παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Βουνάκι, την εντόπισαν και θεώρησαν ότι βρίσκεται στην φάση της ωοτοκίας. Μετά από κάποια λεπτά που την παρατηρούσαν κατάλαβαν ότι δεν σαλεύει και αφού την πλησίασαν είδαν ότι αυτή αιμορραγούσε από τους δύο ώμους της. Τα τραύματα ήταν βαθιά και οι εθελοντές κατάλαβαν ότι αυτά ήταν αποτέλεσμα επίθεσης σκύλων καθώς υπήρχαν αντίστοιχα ίχνη γύρω της και τα σκυλιά αν και είχαν ήδη απομακρυνθεί κατά μήκος της παραλίας έγιναν αντιληπτά από τους εθελοντές. Αφού με γάζες κάλυψαν τις πληγές της, η χελώνα μεταφέρθηκε με το αμάξι του Συλλόγου στην Κυπαρισσία και από εκεί στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Πρόκειται για μία ενήλικη θηλυκή θαλάσσια χελώνα, με μήκος καβουκιού 76,5 εκ., και βάρος 58 κιλά. «Είχε δαγκωθεί από σκύλο. Ήταν ένα πολύ περίεργο τραύμα που δεν βλέπουμε συχνά. Τη μεταφέραμε στο Κέντρο Περίθαλψης που έχουμε στη Γλυφάδα. Έχει γίνει απόλυτα καλά, την φροντίσαμε όσο μπορούσαμε, κάναμε έναν τελευταίο έλεγχο σε μια μεγάλη δεξαμενή να δούμε να κολυμπά και τρώει καλά. Είδαμε ότι ήταν έτοιμη να επιστρέψει, την βάλαμε στο αυτοκίνητο το πρωί στις 6 και ήρθαμε εδώ» ανέφερε ο κ. Τσάρος. Μιλώντας για το έργο του «Αρχέλων» ο κ. Τσάρος σχολίασε πως «φέτος έχουμε τον ίδιο αριθμό περιστατικών που είχαμε και πέρυσι. Ανεβαίνουν κάθε χρόνο, αλλά ο κόσμος μας ξέρει, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και έτσι φτάνουν περισσότερες χελώνες στο κέντρο μας για περίθαλψη».

Χορηγός της προσπάθειας η Grecotel

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το ξενοδοχείο του Ομίλου Grecotel Hotels & Resorts, Οlympia Riviera Resort, που κάλυψε τα έξοδα μιας τραυματισμένης χελώνας του Κέντρου Διάσωσης, που διατηρεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, για δύο μήνες, βοηθώντας σημαντικά το έργο του Συλλόγου. Ο διευθυντής του συγκροτήματος Μιχάλης Μηναδάκης, στάθηκε στις πραγματικά συγκινητικές στιγμές που έζησαν όλοι χθες, που παρακολούθησαν την απελευθέρωση της θαλάσσιας χελώνας. «Πράγματι ήταν συγκινητικό και για εμάς. Το κάναμε πρώτη φορά εδώ, όχι όμως και πρώτη φορά σαν εταιρία στην Ελλάδα. Ήταν απίστευτα συγκινητικό και απίστευτα όμορφο αυτό που έκανε ο «Αρχέλων» και εμείς βάλαμε ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια. Όλα τα χρόνια που είμαστε εδώ, κάνουμε την παρουσίαση του συλλόγου στο ξενοδοχείο και φέτος κάναμε ένα μεγάλο βήμα, βοηθήσαμε να απελευθερωθεί μια τραυματισμένη χελώνα και αυτό ήταν για εμάς μεγάλη τιμή και χαρά. Εύχομαι να το μιμηθούν όλα μας τα ξενοδοχεία και οι φορείς έτσι ώστε πραγματικά να προστατέψουμε όσο πιο καλά γίνεται αυτό το τόσο αξιαγάπητο ζώο.

Είναι σημαντικό για τον κόσμο που έρχεται για τις διακοπές του να βρίσκεται σε έναν χώρο, φυσικό, φιλικό και αυτό αποδεικνύεται, από τα κρινάκια που βλέπαμε πίσω, από τη χελώνα που απελευθερώσαμε και από όλη τη ζωή που υπάρχει εδώ στο Ιόνιο Πέλαγος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μηναδάκης.

Πηγή: ilialive
 
Top