Είναι πλέον η μακροβιότερη βασίλισα της Αγγλίας. Με μία παρέλαση στον Τάμεση, καμπανοκρουσίες και κανονιοβολισμούς γιόρτασε την Τετάρτη το Ηνωμένο Βασίλειο το ρεκόρ παραμονής στον θρόνο της βασίλισσας Ελισάβετ, που βρίσκεται στο ζενίθ της δημοτικότητάς της.

Η Βρετανίδα βασίλισσα έσπασε το ρεκόρ των 63 ετών, 7 μηνών και 2 ημερών παραμονής στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου που κατείχε η βασίλισσα Βικτωρία (1837-1901). Σε παγκόσμια κλίμακα, το ρεκόρ παραμονής σε θρόνο κατέχει ο 89χρονος βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέ, που βασιλεύει από το 1946.

Γεννημένη στις 21 Απριλίου 1926, όταν ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα της Μεγάλης Ύφεσης, η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Έξι δεκαετίες μετά, όλοι οι αναλυτές είναι πλέον βέβαιοι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραιτηθεί ποτέ. Η βασίλισσα Ελισάβετ συναναστράφηκε τον Νεχρού, τον αυτοκράτορα Χιροχίτο και τον Σαρλ ντε Γκολ, βρισκόταν στον θρόνο όταν υψώθηκε το Τείχος του Βερολίνου, αλλά και όταν έπεσε.

«Όταν οι άνθρωποι στην άλλη άκρη του κόσμου λένε 'η βασίλισσα', εννοούν τη δική μας βασίλισσα», σχολίασε με υπερηφάνεια ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Πηγή: koutipandoras
 
Top