Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται αμέσως μετά τις εκλογές. Ο στόχος είναι ξανά, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια η είσπραξη 2,65 δισ ευρώ και ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει αναμένουν το ίδιο ποσό φόρου με πέρυσι.

Φέτος ωστόσο το ποσό της δόσης θα είναι μεγαλύτερο, καθώς λόγω καθυστερήσεων οι δόσεις θα είναι πέντε και όχι έξι, μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Έτσι 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν από τον Οκτώβριο να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης θα υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με το 2014.
Οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν σε κάποια έκπτωση φόρου είναι όσοι έχουν μικρά εισοδήματα.

Όσοι έχουν περιουσία ως 85.000 (άγαμοι), 150.000 (έγγαμος με ένα παιδί) και 200.000 ευρώ (έγγαμος με τουλάχιστον 2 παιδιά) και εισόδημα κάτω από 9.000 (το οποίο αυξάνεται 1.000 για κάθε τέκνο) δικαιούνται μείωση κατά 50% στον φόρο, ενώ οι πολύτεκνοι με εισόδημα ως 12.000 ευρώ/χρόνο και ανάπηροι με ποσοστό από 80% και άνω δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

20% θα είναι η μείωση του φόρου για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.Δεν θα ισχύσει πάντως, παρά την πρόβλεψη που υπήρχε ήδη από το 2014, καμία έκπτωση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ούτε και καμία έκπτωση για τις ατομικές επιχειρήσεις.

πηγή: newsit
 
Top