Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της περιόδου 2015 – 2016.

Το πρόγραμμα θα έχει ετήσια διάρκεια και θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, εκτός εάν το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ αποφασίσουν ότι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για την υποβολή αιτήσεων και επιλέξουν να μεταθέσουν την έναρξη του προγράμματος για αργότερα.

Σκοπός του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων − ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2015−2016 ορίζονται:

  • ασφαλισμένοι/εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που πραγματοποίησαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του
  • ΙΚΑ−ΕΤΑΜ με εισφορές πλήρεις ή μειωμένες υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας (συνεισπραττόμενες με τις εισφορές υπέρ ΙΚΑ−ΕΤΑΜ) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
  • ασφαλισμένες/εργαζόμενες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας (άδειας του αρθρ. 142 του N. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε με την υπ' αριθμ. 33891/606/09.05.2008/ ΦΕΚ 833−Β΄/υπουργική απόφαση.),
  • ασφαλισμένοι/άνεργοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2015−2016:

  • οι επιλεγέντες δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014−2015, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία και των ωφελουμένων μελών τους.
  • οι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του αρθρ. 4 της παρούσας.

Ωφελούμενοι του προγράμματος ορίζονται:

  • Τα άνω των πέντε ετών τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων και με ανώτατα ηλικιακό όριο το 18ο έτος.
  • Τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών.
  • Τα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων που συμπληρώνουν τα πέντε έτη κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Οι σύζυγοι των δικαιούχων όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς.
  • Οι συνοδοί ωφελούμενων ή δικαιούχων, όταν οι τελευταίοι ανήκουν στα άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 67%.
  • Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 01.10.2015 έως την 30.09.2016. Το ως άνω χρονικό διάστημα υλοποίησης του Προγράμματος δύναται να τροποποιηθεί με τη Δημόσια Πρόσκληση.


Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως πέντε (5) διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος που αναφέρθηκε παραπάνω.


 
Top