Με δύσκολες συνθήκες ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά ως προς τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, κυρίως στην πρωτοβάθμια και δευτερευόντως στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όπως αναφέρει στο thebest o Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος φέτος λόγω των εκλογών αλλά και εξαιτίας της πρόβλεψης οι διορισμοί των αναπληρωτών να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ, γεγονός που ξεκίνησε τη διαδικασία των αιτήσεων από την αρχή, υπάρχουν καθυστερήσεις στον διορισμό των αναπληρωτών.

Παρόλα αυτά, λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής με τη βοήθεια εκπαιδευτικών που θα μετακινηθούν, τους οποίους κι ευχαριστεί δημόσια, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ευελπιστεί η πολιτεία άμεσα να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ώστε να υπάρξει κανονική ροή στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα περισσότερα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρατηρούνται στην Αιτωλοακαρνανία. Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος τα κενά στην Αχαΐα (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί εκπαιδευτικοί ειδικών μαθημάτων) ανέρχονται σε περίπου 250, στην Ηλεία σε 300 κατά προσέγγιση και στην Αιτωλοακαρνανία σε 450.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρατηρούνται κενά σε βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί βιολόγοι) και πλεονάσματα σε άλλες (γυμναστές , καθηγητές ξένων γλωσσών πληροφορικής). Τα περισσότερα κενά καθηγητών παρατηρούνται στην Ηλεία.

Στην Αχαΐα μέχρι τώρα καταγράφονται περίπου 50 κενά βασικών ειδικοτήτων, στην Αιτωλοακαρνανία περίπου 110 και στην Ηλεία 250.

Η εικόνα ως προς τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού θα ξεκαθαρίσει περισσότερο με το άνοιγμα των σχολείων ενώ αυτές τις μέρες ο κ. Γιαννόπουλος βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου το κουδούνι να χτυπήσει αύριο σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιφέρειας.

Ελευθερία Μακρυγένη

 
Top