Διχάζει την Ευρώπη το μαζικό κύμα προσφύγων. Εικόνες ντροπής στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία, όπου οι συγκρούσεις με τις ουγγρικές αρχές είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά.

Η Σερβία καταδίκασε την ρίψη δακρυγόνων, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργήθηκε διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στην Ουγγαρία και το Βουκουρέστι, που διαμαρτύρεται για την απόφαση του Βίκτορ Ορμπάν να χτίσει φράχτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα, η ουγγρική αστυνομία χτύπησε αρκετούς δημοσιογράφους, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, που της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Επίσης γίνεται λόγος για τραυματισμό τριών παιδιών στα σύνορα, όπου μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα. Από την πλευρά της, η ουγγρική αστυνομία ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Δεκάδες μετανάστες, κατά τη διάρκεια συμπλοκών, έσπασαν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και μπήκαν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε.

Πλέον, όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη Σερβία κατευθύνονται στην Κροατία. Μετά τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων από την πλευρά της Ουγγαρίας, η Κροατία αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το βράδυ της Τρίτης, τα λεωφορεία που ξεκινούν από το κέντρο υποδοχής στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας κατευθύνονται προς την πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία. Οι τοπικές αρχές στο Σιντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προετοίμασαν έναν χώρο υποδοχής με 250 κλίνες στο κτίριο της παιδιατρικής κλινικής, που παρέμενε κλειστή για αρκετά χρόνια.

Διπλωματική διαμάχη Ουγγαρίας – Ρουμανίας

Στο μεταξύ, έντονη κριτική για την στάση της Ουγγαρίας άσκησε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα. «Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντισημιτικά ξεσπάσματα, στάση απέναντι σε οποιασδήποτε μειονότητα και τώρα η κρίση των προσφύγων. Συρματοπλέγματα, επιθετικοί νόμοι, φυλάκιση και βαρβαρότητα σίγουρα δεν θα λύσουν τα προβλήματα».

Σημείωσε ότι η Ουγγαρία με την κατασκευή του φράχτη «αποκλείστηκε από την Ευρώπη» και παραλλήλισε την ανέγερση τείχους στα σύνορα της χώρας με την κατάσταση σε περίοδο πλημμύρας, όταν κάποιος κατασκευάζει φράχτη στην περιουσία του «για να στρέψει το κύμα στους γείτονες».

Μάλιστα, ο Βίκτορ Πόντα αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν Ούγγροι στρατιώτες «αρχίσουν να πυροβολούν και να δολοφονούν παιδιά και γυναίκες».

Αβραμόπουλος: Καθοριστική η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών

Τη σημασία που θα έχει η νέα, έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. την ερχόμενη Τρίτη για το προσφυγικό, τόνισε κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος Μετανάστευσης - Εσωτερικών Υποθέσεων - Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Σε αυτή τη σύνοδο, δεν μπορούμε να αποτύχουμε», επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως στόχος της Επιτροπής είναι «να διαφυλάξει την ενότητα της Ευρώπης».

«Είμαστε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη και έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους τις προσεχείς ημέρες, ώστε να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία αυτή. «Για τον μηχανισμό έκτακτης μετεγκατάστασης, η θετική σας γνώμη στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα», είπε, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Έντονος προβληματισμός και στην Αθήνα

«Έφθασε η ώρα της Ευρώπης να αποδείξει ότι έχει πολιτική στο θέμα του πρόσφυγα πολέμου» υπογράμμισε εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Μουζάλα.




 
Top