Χθες το πρωί η εταιρεία ανακοίνωσε την ακύρωση 84 πτήσεων από τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Ντίσελντορφ, ενώ υπήρχε ανησυχία και και για δεκάδες παραπάνω ακυρώσεις και για την Τετάρτη κάτι το οποίο και έγινε τελικά. Το γερμανικό συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit (VC) αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα απεργία έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, συνεχίζοντας την απεργία που κήρυξε για χθες, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην διοίκηση της Lufthansa για τους χαμηλούς μισθούς και τις μειώσεις στις συντάξεις των πιλότων.

Παρά το προσαρμοσμένο πρόγραμμα πτήσεων χθες ακυρώθηκαν σχεδόν οι μισές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Σήμερα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την ακύρωση πτήσεων κοντινών αποστάσεων, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες στον αριθμό.

Υπομονή θα χρειαστεί να δείξουν οι περίπου 20.000 πελάτες της εταιρείας που έχουν κλείσει εισιτήριο αυτές τις δύο ημέρες. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των πιλότων Cockpit Μάρκους Βαλ προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.

«Κατανοώ τον εκνευρισμό των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε φυσικά να ανεχόμαστε την μεταφορά των θέσεων εργασίας μας στο εξωτερικό και αυτό ενώ καταθέσαμε πρόταση συμβιβασμού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ».

Πλέον το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ εταιρείας και συνδικάτων, που κρατούν εδώ και μήνες, δεν γίνεται ευρύτερα γνωστό. Πάντως η Lufthansa επιδιώκει να μειώσει συνολικά τα έξοδα προσωπικού προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική. Οι υψηλές συντάξεις που απολαμβάνουν οι πιλότοι φαίνεται να είναι ένα από τα επίμαχα σημεία.

Ένα άλλο βασικό σημείο διαφωνίας της Cockpit με την αεροπορική εταιρεία είναι η επέκταση της θυγατρικής εταιρείας χαμηλού κόστους Eurowings απασχολεί πιλότους με πολύ κατώτερους μισθούς.

Εκτιμάται μαλιστα ότι η απεργία θα επηρεάσει πτήσεις μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων της θυγατρικής του γερμανικού αερομεταφορέα, Germanwings.

Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο είπε ότι συνέχιζε την απεργία γιατί η Lufthansa είχε δείξει απροθυμία συμβιβασμού. Το συνδικάτο και η Lufthansa βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο εδώ και πολλούς μήνες, για θέματα που αφορούν την βελτιστοποίηση των υπηρεσιών της εταιρείας και έχουν οδηγήσει σε μείωση προσωπικού.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, το συνδικάτο εξηγεί ότι παρά τις σημαντικές υποχωρήσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την διοίκηση της, η οποία θέλει να διαρρήξει τις "κοινωνικές δομές" εντός της Lufthansa και να "αποδυναμώσει το συνδικάτο".

Το 2014, ο γερμανικός αερομεταφορέας έχασε γύρω στα 232 εκατομμύρια ευρώ, ή σχεδόν ένα τέταρτο των κερδών της, από τις απεργίες πιλότων.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Germanwings, θυγατρικής αεροπορικής εταιρείας της Lufthansa, οι πιλότοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, στοχοποιώντας τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, ωστόσο οι δικές της πτήσεις δεν επηρεάζονται από την απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι "παρά τη διφορούμενη διατύπωση που χρησιμοποίησε το Vereinigung Cockpit στην ανακοίνωση της απεργίας, οι πτήσεις της Germanwings θα πραγματοποιηθούν κανονικά".


 
Top