Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα των προσφύγων στην Ευρώπη. Επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει στα ελληνικά παράλια περισσότεροι από 200.000 μετανάστες, ενώ την ίδια ώρα τα σύνορα στα Βαλκάνια και στη δυτική Ευρώπη κατακλύζονται από ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, έχοντας ρισκάρει τη ζωή τους για να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη στην οποία ζούσαν.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν χθες στην Ουγγαρία δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Μπίτσκε επικράτησε χάος. Η αστυνομία σταμάτησε ένα τρένο γεμάτο μετανάστες που είχε προορισμό τα σύνορα με την Αυστρία και προσπάθησε να τους αναγκάσει να αποβιβαστούν στην πόλη αυτή, που διαθέτει έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουγγαρία

Τις προηγούμενες ημέρες οι μετανάστες είχαν αποκλειστεί από τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη, οι αρχές τους επέτρεψαν χθες να επιβιβαστούν σε τρένο με κατεύθυνση το δυτικό τμήμα της χώρας. Εκατοντάδες από αυτούς στοιβάχθηκαν στο τρένο σφηνωμένοι στις πόρτες και σπρώχνοντας τα παιδιά τους μέσα από τα ανοικτά παράθυρα του τρένου.

Ωστόσο, αντί να φθάσει στα σύνορα με την Αυστρία, το τρένο σταμάτησε μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης, όπου η Ουγγαρία έχει ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων, και η αστυνομία διέταξε τους μετανάστες να αποβιβαστούν.

Μάλιστα, μία οικογένεια - ένας άνδρας, η γυναίκα του και το μικρό παιδί τους - κατάφεραν να φθάσουν στις σιδηροτροχιές δίπλα στο τρένο και ξάπλωσαν πάνω στις ράγες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Χρειάστηκαν έως και δέκα αστυνομικοί με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών που συνεπλάκησαν με τον άνδρα για να τους σηκώσουν και πάλι.

Προειδοποιεί ο Ορμπάν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως η η χώρα του θα κατασκευάσει φράχτη και στα σύνορά της με την Κροατία, σε περίπτωση που τεράστιος αριθμός παράτυπων μεταναστών αρχίσουν να περνούν από αυτή την κατεύθυνση.

«Αν αναγκαστούμε να χτίσουμε ένα φράχτη μεταξύ Ουγγαρίας και Κροατίας, θα το κάνουμε», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου, ενώ σημείωσε πως προτεραιότητα της χώρας του είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τη Σερβία.

Παράλληλα τόνισε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν του πρότειναν μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ουγγαρία, αλλά θα σκεφτόταν ένα σύστημα αναδιανομής με ποσόστωση, αν γινόταν μια πρόταση.

Αριθμός – ρεκόρ στα ελληνικά παράλια

Στο μεταξύ, πάνω από 200.000 πρόσφυγες έχουν αφιχθεί φέτος στην Ελλάδα, αριθμός που είναι εξαπλάσιος από πέρυσι και μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφύγων σε όλο τον μεσογειακό χώρο μέσα στο 2014, δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, σε συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα.

Όπως επεσήμανε, οι διακινητές προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στις αλλαγμένες καταστάσεις και έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους, ωστόσο η ρίζα του προβλήματος δεν βρίσκεται στους διακινητές αλλά στις άλυτες διενέξεις και στους συνεχιζόμενους πολέμους, όπως επίσης στις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις γειτονικές χώρες.

Συγκλονίζει η μαρτυρία του πατέρα

«Είχαμε σωσίβια διάσωσης όμως το πλοίο βυθίστηκε ξαφνικά επειδή κάποιοι εκ των επιβαινόντων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Όμως τα παιδιά μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια» είπε ο Αμπντάλα Σενού, πατέρας του μικρού Σύριου ηλικίας 3 ετών που πνίγηκε στα ανοιχτά της Τουρκίας και οι φωτογραφίες του άψυχου σώματός του προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τη φρίκη των τζιχαντιστών, στον υγρό τάφο της Μεσογείου

«Το σκοτάδι είχε καλύψει τα πάντα και όλος ο κόσμος φώναζε. Για αυτό ακριβώς το λόγο η σύζυγός μου και τα παιδιά μου δεν άκουσαν την φωνή μου. Προσπάθησα να κολυμπήσω έως την ακτή ακολουθώντας τα φώτα όμως δε μπόρεσα να βρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μόλις έφθασα στη στεριά» εξήγησε ο Σενού. «Πήγα στο νοσοκομείο και εκεί έμαθα τα άσχημα νέα» προσέθεσε ο πατέρας.

Τέσσερις συλλήψεις

Στον απόηχο αυτής της τραγωδίας στα παράλια της Τουρκίας, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις φερόμενους διακινητές συριακής καταγωγής. Οι συλληφθέντες, ηλικίας από 30 έως 41 ετών, εντοπίστηκαν στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αλικαρνασσού, από όπου απέπλευσαν τα δύο πλεούμενα τα οποία βυθίστηκαν ενώ κατευθύνονταν προς το νησί της Κω, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Πηγή: Real
 
Top