Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει αναλάβει υπηρεσία στα σχολεία η πλειοψηφία των 14.000 αναπληρωτών για τους οποίους έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμή κονδύλια, τόνισε στο «ΕΘΝΟΣ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης.

Την ίδια στιγμή, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάουο εμφανίστηκε καθησυχαστική για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, λέγοντας μάλιστα ότι έχουν ζητηθεί επιπλέον πιστώσει από εθνικούς πόρους για την πρόσληψη άλλων 8.000 αναπληρωτών. Όπως έγινε γνωστό, οι 2.000 από αυτούς θα καλυφθούν μέσω σπόρων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Η κ. Κιάου, που είχε χθες συναντήσεις με εκπροσώπους των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών και ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε πως γίνονται όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή έναρξη του σχολικού έτους. Οι δύο ομοσπονδίες, ωστόσο ανέφεραν πως τα κενά φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 20.000 (περίπου 13.000 στην πρωτοβάθμια και 7.000 στη δευτεροβάθμια) και ζήτησαν την άμεση κάλυψή τους.

Αχαΐα:70 κενά καθηγητών λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι - Ποιες ειδικότητες ξαναλειτουργούν στα επαγγελματικά λύκεια στη Δυτική Ελλάδα

Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων, ο κ. Χασάπης ανέφερε πως έχουν εξασφαλιστεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ 11.935 αναπληρωτές διαφόρων ειδικοτήτων για τις ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια καθώς και στην ειδική αγωγή (τάξεις υποδοχής, ολοήμερα κ.α) και έχει εγκριθεί η πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

Πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η τεχνική επεξεργασία του αιτήματος προς το Γενικός Λογιστήριο του Κράτους από την έγκριση κονδυλίων πρόσληψης 6.000 επιπλέον εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, οι λειτουργικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται ως εξής:

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση 11.200 εκ των οποία 5.500 δάσκαλοι νηπιαγωγοί, Δευτεροβάθμια 4.000, Ειδική Αγωγή 2.000 (Σύνολο 17.200).

Σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το θέμα των ελλείψεων στα σχολεία εξαπέλυσε χθες ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρης Φορτσάκης. «Οι ερασιτεχνισμοί της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προξένησαν πολλά δεινά στην παιδείας μας, οι χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών όμως αποτελούν το αποκορύφωμα αυτών και πλήττουν βάναυσα την ομαλότητα στα σχολεία μας», τόνισε.

Πηγή: ipaideia
 
Top